Lezing over de eerste kruistocht

DRACHTEN - Auteur Marijke van Dijk uit Boornbergum geeft op 22 maart aan De Bolder 75 in Drachten een boekpresentatie over haar (christelijke) roman: De vrouwe van Almarick. Haar boek gaat over de eerste kruistocht. Een omstreden onderwerp binnen de kerk.

Niet alleen schrijft ze over de gezagspositie van de kerk, ook over de rol van de vrouw en het heersende bijgeloof dat zoveel mensen op de been kreeg om de drie jaar durende reis naar Israƫl af te leggen. Ze zal een lezing geven over haar boek en de kruistocht met aansluitend de boekpresentatie.

In november 1095 riep paus Urbanus II op om Jeruzalem te bevrijden van de moslims. Met opgeheven kruisen en onder het geschreeuw van God wil het, vertrok een groot legermacht met vrouw en kinderen naar het Heilige Land. Dit was het begin van de bloederigste periode van de kerkhistorie.

Auteur Marijke van Dijk liet zich inspireren door deze geschiedenis en schreef de roman De vrouwe van Almarick. Een verhaal dat over de tijd gaat vlak na de terugkeer van de kruisridders. Ze beschrijft op boeiende wijze de tijd waarin geloof en bijgeloof een belangrijke rol spelen in het leven van elke dag.

Op vrijdag 22 maart zal Marijke een lezing geven over de eerste kruistocht, over het gezag van de kerk en over de gewone burger die haard en huis verliet om Jeruzalem te bevrijden. Iedereen is van harte welkom, aanmelden is niet nodig en de toegang is vrij. De aanvang is 20.00 uur. Je kunt er gratis parkeren.