Koralen Matteüs Passion in de Grote Kerk

DRACHTEN - Het Christelijk gemengd koor Ere zij God verzorgt op zaterdagmiddag 23 maart om 16.00 uur in de Grote Kerk in Drachten koralen (vaak door de dirigent voor het koor bewerkt) uit de Matteüs Passion van J.S. Bach die aansluiten bij het lijdensverhaal van Christus. Een prachtige muzikale omlijsting van de tentoonstelling van de kruiswegstaties.

Het Christelijk Gemengd Koor Ere zij God is opgericht in 1908. Het bestaat dit jaar 110 jaar en is daarmee het langst bestaande koor in Drachten.

'Ere zij God' heeft zich in die 110 jaar ontwikkeld tot een koor met een voorkeur voor kerkmuziek die door hen vaak wordt uitgevoerd in de oorspronkelijke taal waarin het is geschreven. Deze muziek is de samenbindende factor voor het koor. Want wat steeds gelijk bleef is de liefde voor de kerkelijke en liturgische muziek. Door de huidige dirigent, de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda – dit jaar vijfenvijftig jaar koordirigent - wordt deze traditie al eenentwintig jaar voortgezet.

Eén van zijn motto's is: de naam van het koor 'Ere zij God' past precies bij wat Bach altijd onder zijn composities schreef: 'Soli Deo Gloria': 'God alleen de eer'. Want daar gaat het – uiteraard naast het plezier in het zingen om.

Met veel overgave verleent het koor medewerking aan kerkdiensten. Denk hierbij aan de diensten op Goede Vrijdag met fragmenten uit de Mattheus Passion van Bach en de Evensongs die langzamerhand een traditie geworden is.