Willy Hoekstra geeft een toelichting bij zijn handboek over en voor It 
Maskelyn.
Willy Hoekstra geeft een toelichting bij zijn handboek over en voor It Maskelyn. Foto: Actief Media

Bijzonder afscheidscadeau voor It Maskelyn

HURDEGARYP - Bij het afscheid van voorzitter Willy Hoekstra van multifunctioneel centrum (mfc) It Maskelyn in Hurdegaryp kreeg hij donderdag onder andere een mooie, grote bos bloemen.

Maar Hoekstra gaf ook een cadeau aan het bestuur én aan burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel: een compleet, zelfgeschreven 'Handboek' voor het besturen van zo'n mfc. Iedereen die meer wil weten over hoe je een mfc kunt besturen, kan er zijn of haar voordeel mee doen: een compact en overzichtelijk ogend boekje, met foto's geïllustreerd. Gratis voor iedereen die er nieuwsgierig naar is. Wat je moet doen en kunnen staat allemaal in het handboek kort beschreven. De overheid stelt steeds hogere eisen, aldus Hoekstra. Denk aan veiligheid, privacy, bescherming tegen seksuele intimidatie en arbo-wetgeving én het vastleggen van allerlei zaken in protocollen.

Bovenal deed Hoekstra een oproep aan burgemeester Gebben en daarmee aan de gemeente Tytsjerksteradiel: bezuinig niet op de twaalf dorpshuizen in de gemeente, want die vallen onder de kernvoorzieningen. "De gemeente Tytsjerksteradiel heeft in die veertig jaar dat ik bestuurder ben, zich altijd een goede partner getoond om de leefbaarheid in de dorpen te behouden. Ik zou zeggen: vooral mee doorgaan."

Hoekstra was de afgelopen twaalf jaar voorzitter van het mfc-bestuur, waarvan de eerste zes jaar nog zonder nieuw gebouw; hij was ook een groot aantal jaren penningmeester en dagelijks bestuurslid van De Schalmei, een voorloper van It Maskelyn. Hij kreeg complimenten van medebestuursleden voor zijn inzet en voor de wijze van samenwerken. Ook burgemeester Gebben complimenteerde Hoekstra. Gebben zei dat de gemeente It Maskelyn begin 2018 heeft gekocht, omdat de gemeente de voorziening de moeite waard vindt.