Het nieuwe gemaal De Heining bij Hallum vlak voor het werd geopend.
Het nieuwe gemaal De Heining bij Hallum vlak voor het werd geopend. Foto: Actief Media

Nieuw gemaal De Heining draait voor het eerst

HALLUM - Wetterskip Fryslân heeft het nieuwe gemaal De Heining bij Hallum en Marrum donderdag 14 maart voor het eerst, voor één dag, in werking gezet. Dit vanwege de vele regen: 80 millimeter in tien dagen, plus 30 millimeter in drie tot vier dagen vanaf donderdag.

De verwachting is dat het gemaal vooreerst maar één dag hoeft te draaien. Publiek is tot 17.00 uur welkom. Tot die tijd is er toezicht, want de vijzels waarmee het water richting de Waddenzee wordt gepompt, zijn nog niet afgedekt door een beschermkap. Die kap wordt half april geplaatst. Ook het Hooglandgemaal bij Stavoren en het Woudagemaal bij Lemmer zijn in werking om de Friese boezem te bemalen.

"Beter waterbeheer
en vismigratie"

Wetterskip Fryslân spreekt van het Project Vijfhuizen 'Fan swiet nei sâlt'. Het nieuwe gemaal is gecombineerd met een extra groot waterbekken binnendijks en een extra brede vaart buitendijks door de kwelder Noard-Fryslân Bûtendyks. Het gemaal is niet alleen van belang voor beter waterbeheer, maar ook voor zogeheten vismigratie van de Waddenzee naar het zoete water binnendijks en omgekeerd. Er is niet alleen een nieuw gemaal met meer waterberging, er zijn ook nieuwe fiets- en vaarroutes aangelegd.

Het gemaal is 15 november 2018 officieel geopend, met veel muziek en theater. Toen is ook de naam De Heining onthuld. Onder sprookjesachtig licht werd het een geslaagd feestje, met muzikale en theatrale bijdragen uit Hallum en Marrum, bedacht door het kunstenaarscollectief Waterlanders, dat eerder bijdroeg aan het Oerol-festival op Terschelling.