Lunchlezingen over autisme

BURGUM - Maar liefst 70% van de mensen met autisme heeft geen betaalde baan. Doodzonde, vindt het Autisme Netwerk Friesland. Want mensen met autisme beschikken over specifieke vaardigheden waar bedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Bovendien: diversiteit en inclusiviteit leiden vaak tot meer creativiteit en productiviteit op de werkvloer.

Het A-team wil in de Autismeweek (31 maart t/m 6 april) bedrijven meer vertellen over werken met autisme. Op verzoek worden er gratis lunchlezingen gegeven, waar ervaringsdeskundigen en experts uitleg geven over autisme en werk. Het doel is om werkgevers meer kennis en begrip bij te brengen over autisme. Want er bestaan nog veel vooroordelen en onwetendheid over mensen met een autisme spectrum stoornis.
"Er wordt al snel gedacht aan óf een Rainman óf iemand die de hele dag stil in een hoekje zit", licht Geesje Duursma van het Autisme Netwerk Friesland toe. "Terwijl er een breed spectrum tussen deze uitersten zit." Feit is dat mensen met ASS in het algemeen moeite hebben met sociale contacten en communicatie. Daardoor kan het bij sollicitaties nogal eens misgaan.

Onderbenut blijft hierdoor echter dat mensen met autisme, net als mensen zonder autisme, ook sterke en positieve eigenschappen hebben. Zoals bijvoorbeeld een sterk analytisch vermogen, een grote loyaliteit, een uitzonderlijk groot concentratievermogen en aandacht voor detail. Mensen met autisme zijn daardoor in staat om problemen en situaties vanuit een bijzonder standpunt te bekijken.