Grafiek van belangrijkste zaken in provincie Friesland volgens FSP-panel.
Grafiek van belangrijkste zaken in provincie Friesland volgens FSP-panel. Ingezonden illustratie van het FSP

Friezen: "Landbouw en landschap belangrijkst"

LEEUWARDEN – 'Oplossingen voor landbouw en landschap' is momenteel het belangrijkste thema in de provincie Friesland. Dit blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) onder een doorsnee van de Friese bevolking, waar 1660 mensen 'digitaal' aan meewerkten.

Uit een lijst van 13 thema's konden de twee belangrijkste worden gekozen. De volgorde van belangrijkheid van de thema's is als volgt: Landbouw en landschap 35 procent. Werkgelegenheid: 25 procent. Leefbaarheid van de provincie: 23. Wonen voor jongeren: 19. Bereikbaarheid: 17. Koploper voor duurzaamheid: 15. Friese cultuur en taal: 14. Krimp: 10. Gas-, zout- en zandwinning: ook 10 procent. Voorzieningen en spreiding daarvan: 9. Versterken midden- en kleinbedrijf: 8. Digitale bereikbaarheid: 5. Toerisme: 4 procent (afgeronde percentages).

58 % wil meer duurzaamheid

In het onderzoek kon men kiezen uit twee opties van verschillende onderwerpen. Zo is een meerderheid voor meer duurzaamheid (58 procent), tegenover ruim een kwart (28 procent) voor het meer versterken van de economie (14 procent neutraal). Bij de keuze tussen het mogelijk maken van landbouw versus 'meer natuurgebied' is de keuze: 29 procent kiest voor het eerste, 48 procent voor het tweede.
Toegespitst op vragen over windmolens (windturbines): 52 procent is voor nieuwe windmolens, 27 procent is er tegen, de rest weet het niet. Waar moeten windmolens eventueel komen? 48 procent is voor windmolenparken, 32 procent kiest voor 'ieder dorp een windmolen'.

"De meeste Friezen kiezen voor windmolenparken. Ik denk dat zij het liefst geen windmolen vlakbij huis willen. Daarom kiezen ze voor een windmolenpark, maar dan niet in eigen buurt", aldus Henk Fernee, teamleider onderzoek van het FSP.