Wachttijden gezondheidszorg verminderd

AMERSFOORT - Een deel van de regio's slaagt er in om wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg binnen de maximaal aanvaardbare normen te brengen en te houden. Andere regio's moeten daar nog wat meer inspanning voor leveren.

Dit wordt geconstateerd in de tussenevaluatie van GGZ Nederland, MIND, MEERGGZ en Zorgverzekeraars Nederland om wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken.

Cliënten die dringend op zorg wachten worden het beste geholpen met maatwerk in de regio. Alle regio's delen de resultaten van goede voorbeelden die worden uitgevoerd. Dit gebeurt op diverse werkbijeenkomsten die plaatsvinden in maart, tijdens het congres 'Meer grip op de wachttijden', en via de nieuwsbrief 'Weg van de wachtlijst'. Door van elkaar te leren tijdens het congres, moet het aantal regio's die erin slagen wachttijden te verminderen stijgen. De 21 regio's met de langste wachttijden zullen hun plan van aanpak openbaar maken.

De tussenevaluatie geeft een beeld van onder andere het verkorten van lange wachttijden voor specifieke cliëntgroepen, de casusaanpak en mogelijkheden voor doorzettingsmacht, en het vormen van wachttijdbegeleiding en de inzet van ervaringsdeskundigen in het kader van de wachttijdproblematiek. Daarnaast biedt deze rapportage inzicht in de wachttijden, verdeeld per patiëntengroep.

Dit congres vindt plaats op 11 april in Amersfoort.