Letterlust: iconen van het Noorden

DRACHTEN - Museum Dr8888 gaat van start met de eerste deeltentoonstelling Letterlust: Iconen van het Noorden.

Met grote bevlogenheid heeft het museum de afgelopen 25 jaar een bijzondere en gevarieerde collectie van topwerken weten te verzamelen: van avant-gardekunstbewegingen uit het interbellum en naoorlogs expressionisme tot aan cultuurhistorische objecten die verwijzen naar de rijke historie van Smallingerland.

In 2019 is er blijvende aandacht voor de kerncollectie, maar het museum wil ook objecten laten zien die minder vaak getoond worden. Tijdens de tentoonstelling Letterlust, Beeldlust, Wanderlust: Iconen van het Noorden besteedt het museum tot en met 3 november 2019 aandacht aan onder andere S.H. de Roos, Pier Pander en Jacobus Craandijk. Gedurende de periode maart-november 2019 zijn de drie wisseltentoonstellingen Letterlust, Beeldlust en Wanderlust te zien, waarbij de nadruk wordt gelegd op een belangrijk onderdeel van de kerncollectie en de hiertoe behorende kunstenaars.

Tijdens de eerste deeltentoonstelling Letterlust in maart, april en mei wordt de nadruk op de collectie typografie gelegd. Met speciale aandacht voor niet de minste kunstenaar: S.H. de Roos (1877-1962).

Deze geboren Drachtster is een belangrijk Nederlandse typograaf die een internationaal veel gebruikt lettertype heeft ontworpen: de Holland Mediaeval. Diverse objecten van deze grote ontwerper worden gecombineerd met werken van huisontwerper Hilbert Heitmeijer.