'Werk voor statushouders' wekt interesse Brok

HARKEMA - De gemeente Achtkarspelen scoort hoog in het vinden van werk voor statushouders. Reden voor Commissaris van de Koning Arno Brok om een werkbezoek te brengen aan De Spitkeet in Achtkarspelen. Hij liet zich vorige week informeren over de werkwijze van de gemeente en de ervaringen van statushouders.

Al een aantal jaren biedt Achtkarspelen aan statushouders, naast de verplichte inburgering, ook direct werk-leer-stages. Dit gebeurt binnen enkele maanden nadat zij in de gemeente zijn komen wonen. Ze krijgen hierdoor werkritme, komen actief in aanraking met de Nederlandse (en Friese) taal en leren een vak. In 2018 zijn 17 statushouders volledig uitgestroomd naar werk of opleiding. Nog eens vier hebben een deeltijdbaan en volgen gelijktijdig inburgeringslessen.
Bij De Spitkeet loopt het werkervaringsproject 'Lytshûs'. De ontvangstruimte wordt uitgebreid, er komt een grote keuken en ledverlichting in De Spitkeet. De bouwwerkzaamheden zijn opgepakt door negen statushouders uit de gemeente. Zij kunnen door de realisering van dit project werkervaring opdoen, om zo hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt te vergroten. Ook werken statushouders mee aan het melkbeurtschip in de loods van Wadro in Drogeham.