'Drachten' stroomlijnt WOZ-bepalingen

DRACHTEN - Smallingerland, drie woningcorporaties en makelaardij Woonaccent hebben een gezamenlijke overeenkomst afgesloten. Die moet leiden tot minder bezwaren van de woningstichtingen tegen de waardebepalingen van de circa 8.500 huurwoningen van deze drie woningcorporaties in Smallingerland.

Er was in september 2017 ook een overeenkomst tussen de gemeente en de drie corporaties, maar die leidde niet tot een forse daling van de bezwaren van de corporaties tegen de WOZ-waardebepalingen. De gemeente moest als gevolg van die bezwaren met alledrie woningstichtingen in overleg over hoe de waardebepalingen van de betreffende woningen tot stand kwamen. Dit was, omdat er "veel bezwaren" binnen kwamen, tijdrovende voor alle betrokken partijen.
In de nieuwe overeenkomst geldt makelaarskantoor Accent Makelaars Friesland als gesprekspartner hierover namens de drie woningcorporaties. De gemeente meldt desgevraagd: "De partijen bespreken middels een vooroverleg de WOZ-waarden. De meest actuele informatie van een corporatie over een woning wordt naast de door de gemeente bepaalde WOZ-waarde gelegd. De verschillen worden besproken en zo nodig wordt de WOZ-waarde aangepast, zodat er geen bezwaren meer worden ingediend door de woningcorporaties."

Pas daarna wordt de definitieve aanslag opgelegd. "Het bespaart de gemeente maatschappelijke kosten doordat we nu geen bezwaren meer ontvangen van de woningcorporaties", aldus woordvoerster Elise van Dijk van de gemeente Smallingerland.