Op visite bij de Friese adel

VEENKLOOSTER - Stichting Staten en Stinzen heeft een boeiende driedaagse reis samengesteld, die voert langs staten en stinzen in Friesland. Dit kant en klare programma kan worden besteld door reisorganisaties of zakelijke en particuliere instellingen die deze interessante reis willen aanbieden.

Het centrale thema is: de adel in Friesland. Hoe woonde en werkte de adel en hoe was hun positie in de Friese samenleving? Er zal veel worden verteld, anekdotes, liefdesverhalen, maar ook gewelddadige verhalen komen voorbij. De verhalen gaan hoofdzakelijk over de families Cammingha, Harinxma, Eysinga, Heemstra, Sytzama, Grovestins en Van Haren.

De tocht voert op de eerste dag onder andere langs Dekemastate, Hegebeintum, Waaxens en Fogelsanghstate te Veenklooster en de Schierstins in Feanwâlden. De tweede dag staan Leeuwarden, Marsum en Franeker centraal. De derde dag Epemastate in Ysbrechtum, Heerenveen en Oranjewoud. Het totale programma wordt begeleid door adelskenner Bearn Bilker uit Oudwoude. Reisgezelschap Asgard Reizen uit Groningen heeft de reis al geboekt voor eind september 2019 en op dit moment vinden er besprekingen plaats met twee andere gezelschappen. Informatie en opgave via www.statenenstinzen.nl