Klaas Helfrich toont de huidlijm, één van de 
oplossingen bij afzakkende of
opkrullende kousen.
Klaas Helfrich toont de huidlijm, één van de oplossingen bij afzakkende of opkrullende kousen. Foto: Actief Media

Top 5 van problemen met kousen:
Helfrich Compressiezorg lost ze op

SURHUISTERVEEN – Helfrich Compressiezorg, met vestigingen in Drachten en Surhuisterveen, heeft oplossingen voor alle hulpvragen rondom elastische kousen.

Therapeutische elastische kousen aanmeten is maatwerk. Geen persoon is hetzelfde en fysieke mogelijkheden hebben invloed. "Heeft u last van uw kousen? Dat is niet nodig", zegt bandagist Klaas Helfrich. "Kom langs en wij zoeken een oplossing." Hij benoemt vijf veel voorkomende problemen.

De kous zakt af

Niets irritanter dan afzakkende elastische kousen. Toch kan het gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer u bent afgevallen, u minder vocht in uw been kreeg door het dragen van de kousen, of wanneer uw knie dikker is dan het onderbeen. Een oplossing is belangrijk, anders ontstaat vochtophoping tussen de kous en de knie en dat kan de huid verharden.

De kous rolt op bij de teen

Het aanmeten van elastische kousen is een precisiewerkje. Een voet die van breed naar smal loopt, een knobbel (Hallux Valgus) of bijvoorbeeld een extra brede voet, behoeven zorgvuldige aandacht. Het kan opkrullen van de kous bij de tenen veroorzaken. Heeft u last van dit euvel? Helfrich Compressie heeft diverse oplossingen. "Ook als de vorm van de kous perfect is, zijn er nog manieren op opkrullende kousen tegen te gaan."

De kous knelt

Er zijn diverse oorzaken van een afknellende kous. Een ding is zeker, het is pijnlijk en komt elke dag terug. Samen kijken we naar de oorzaak en proberen die weg te nemen.

Droge en jeukende huid onder de kous

Door de hele dag een kous te dragen kan de huid eronder droog en schilferig worden. Vette zalven en oliën mogen niet onder de kous gebruikt worden omdat olie en vet het rubber van de elastiekjes aantast. Omdat de huid ademt kunnen ook zalven die 's avonds gesmeerd worden, overdag alsnog via de huid de elastiekjes aantasten. Helfrich Kousen Gel is een verkoelende, jeukstillende, hydraterende gel met aloë vera en op basis van water waardoor het de benen perfect ondersteunt en de elastische kousen niet aantast.

Aan- en uittrekken is pijnlijk of lastig

Ook het aan- en uittrekken van kousen hoeft geen overlast te bezorgen. Er zijn hulpmiddelen beschikbaar die pijnklachten bij het aan- en uittrekken verlichten of voorkomen én er zijn hulpmiddelen die helpen om de kousen makkelijker of zelfs geheel zelfstandig aan en/of uit te krijgen. "We hebben in samenspraak met de ergotherapeut al veel mensen geholpen in hun zelfredzaamheid, over het algemeen volledig vergoed door de zorgverzekeraar."

Heeft u klachten? Maak een
afspraak. Deze kan eigenlijk altijd op zeer korte termijn worden gerealiseerd.
Helfrich Compressiezorg | De Kolk 16, Surhuisterveen of Splitting 7, Drachten | 0512-745151 | www.helfrichcompressiezorg.nl