“Mensen met een beperking begeleiden op vakantie heeft mijn hart gestolen. Het is echt mijn ding om die mensen een leuke week te bezorgen”.
“Mensen met een beperking begeleiden op vakantie heeft mijn hart gestolen. Het is echt mijn ding om die mensen een leuke week te bezorgen”. Foto: Ingezonden

Anne van der Berg: vrijwilliger bij Stichting Het Buitenhof

HURDEGARYP - Buitenhof Reizen is onderdeel van Stichting Het Buitenhof. Een stichting zonder subsidie en zonder winstoogmerk. Hier vallen onder: Buitenhof Reizen, Ouderen Vakanties, AutiTravel, Mundorado Reizen en Kompas Reizen. Er is een enorm aanbod van reizen: van ondernemend tot rustig aan vakanties en specifieke zorgreizen. Elk werelddeel komt aan bod.

Buitenhof Reizen organiseert begeleide vakanties en dagtochten voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking. Anne van der Berg uit Hurdegaryp is al negen jaar begeleider en coördinator van deze reizen. Eerder heeft hij al reizen bij een andere organisatie begeleid. Op grond van deze reizen wist hij zeker dat hij hiermee door wilde gaan en sloot hij zich aan bij Stichting Het Buitenhof.

Anne van der Berg vertelt dat je aan het begin van het seizoen aan kunt geven wanneer je beschikbaar bent en aan de hand van die informatie word je ingedeeld voor reizen. Tijdens een reis zorg je dan voor de eventuele medicatie van de reizigers en let je op de dagelijkse verzorging. De reizen worden in verschillende vormen uitgevoerd. Je kunt één op één reizen, maar ook twee of zelfs zes reizigers onder je hoede hebben. Tijdens zo'n reis krijg je een budget mee waarmee je verschillende activiteiten kunt organiseren.

De reis die hem het meeste bijbleef was één naar Tenerife, voor Mundorado Reizen. "Twee jaar terug werd ik gebeld door het hoofdkantoor met de vraag of ik een één op één reis wilde begeleiden. Er volgt dan altijd eerst een kennismaking met de aanvrager. Beide partijen kunnen dan kijken of er een klik is. Na enige dagen bedenktijd heb ik het hoofdkantoor verteld dat ik het wilde doen. Dat hadden de aanvrager en zijn familie inmiddels ook al gedaan.
Deze man was in een gevorderd stadium van zijn ziekteproces en had behoefte aan structuur en (bijna) 24-uurs ondersteuning. Ik kreeg budget mee voor twee of drie dagtrips. Voor één van die activiteiten zocht ik contact met een schipper in de haven op Tenerife. Mijn reisgenoot was namelijk nog nooit op zee geweest en er volgden onvergetelijke uren met een catamaran op de oceaan. Een fantastische gebeurtenis die hem zichtbaar ontroerde. We voeren tussen de dolfijnen en ik zag hoe hij genoot. Ik vroeg aan de schipper of hij ook even aan het roer mocht staan, en dat mocht. Hij vond het geweldig en hij wees mij op zijn kippenvel. Dat zijn unieke momenten. Het gaat erom dat je er alles aan doet je reisgenoten een fijne vakantie te bezorgen".

Bij Stichting Het Buitenhof werken op het moment zo'n 1000 mensen als vrijwilliger, maar er zijn meer nodig. De vraag van reizen neemt steeds meer toe en niet iedereen is overal geschikt voor. Voor sommige reizen zijn verpleegtechnische handelingen nodig, niet iedereen mag die uitvoeren. En niet elke vrijwilliger kan alles doen. Alleen voor de verpleegtechnische handelingen heb je een diploma nodig tijdens een reis. Voor de andere werkzaamheden zijn geen diploma's of certificaten nodig.
Van der Berg vindt dat een vrijwilliger wel aan een aantal eisen moet voldoen. "Je moet enthousiasme hebben voor dit vrijwilligerswerk en compassie met de doelgroep. Voor de rest heb je inlevingsvermogen nodig en moet je integer zijn. Flexibel zijn is ook belangrijk, het kan voorkomen dat je die ene activiteit die dag niet kan uitvoeren omdat je reisgenoot daar teveel pijn voor heeft. Op zo'n moment moet je direct kunnen omschakelen naar een andere activiteit. Je gaat op reis voor de zorgvrager en niet voor jezelf."

Kijk voor meer informatie over wat Stichting Het Buitenhof te bieden heeft op www.buitenhofreizen.nl.