Tijdens de Sterrenkijkdagen komen jong en oud van alles te weten over diverse hemellichamen.
Tijdens de Sterrenkijkdagen komen jong en oud van alles te weten over diverse hemellichamen. Foto: Ingezonden

Sterrenkijkdagen en verhalenmiddag Observeum

BURGUM - Op vrijdag- 15, en zaterdagavond 16 maart kun je met vijftig procent korting door een telescoop de sterrenhemel bewonderen. De landelijke Sterrenkijkdagen worden georganiseerd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) en trok vorig jaar landelijk ruim 15.000 bezoekers.

Tijdens de sterrenkijkdagen draait het om sterrenkijken en ontdek en beleef je de sterrenhemel boven Nederland. Op deze dagen beweegt de maan voor ruim de helft verlicht, ideaal voor het waarnemen van kraters, tussen de sterrenbeelden Tweelingen en Kreeft. In het zuidwesten staat de jager Orion, gevolgd door zijn twee honden. De planeet Mars is vroeg op de avond te zien. Mocht het weer ongeschikt zijn voor het sterrenkijken, dan is er een aanvullend programma met fascinerende verhalen over actuele sterrenkundige onderwerpen, planetariumvoorstellingen, demonstraties van telescopen en kun je informatie krijgen over weer- en sterrenkunde als hobby. Observeum is gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum en geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur.
Op zondagmiddag 17 maart is het weer een verhalenmiddag bij Observeum. Aanvang 14.30 uur. Pier Boonstra en Henk de Jong verhalen over Hendrik Bulthuis waarnaar een aquaduct, een straat en een plein in het hart van Burgum zijn vernoemd. Observeum - museum & sterrenwacht Burgum heeft momenteel een tentoonstelling over telescopen en Hans Molema van de sterrenwacht vertelt onder andere over sterrenbeelden maar natuurlijk ook over Bauke Miedema, selfmade astronoom en telescopenbouwer, waarvan Observeum verschillende telescopen in haar collectie heeft. Het belooft dan ook weer een interessante middag te worden.