Live cooking bij wereldrestaurant Omnia in Drachten.
Live cooking bij wereldrestaurant Omnia in Drachten. Paul van der Wal Fotografie

"Wel reserveren als u bij wereldrestaurant Omnia gaat eten"

DRACHTEN - Mijn familie heeft binnenkort een feestje. Er wordt geopperd naar wereldrestaurant Omnia in Drachten te gaan, maar geen van ons was daar eerder. We besluiten er eens te gaan kijken, op een zaterdagavond samen met onze kinderen.

Wereldrestaurant Omnia is niet moeilijk te vinden: op het Raadhuisplein, boven de Mediamarkt. We zien in één oogopslag de ingang. Grote letters boven de deur wijzen de weg. Met een roltrap gaan we naar boven. We komen op een pleintje met roze bloeiende kunstbomen. We gaan de schuifdeur door, en melden ons bij de balie. Kunnen we hier vanavond met zijn vieren eten?

Een vriendelijke mevrouw vraagt of we hebben gereserveerd. Nee. Ze kijkt bedenkelijk. "Dan wordt het wel moeilijk…", zegt ze voorzichtig. Wij kijken om ons heen en zien overal tafeltjes met groepjes mensen, geanimeerd in gesprek. We hadden niet verwacht dat het zo druk zou zijn, reageer ik. Onze gastvrouw hoort dat vaker. Omnia ging in mei 2018 open, met zeshonderd zitplaatsen.

Ze gebaart even te wachten en gaat overleggen met een medewerker. Terugkomend zegt ze: "Jullie hebben geluk. Ik heb zelfs twee plekjes beschikbaar. De ene is daar, aan die ronde tafel bij het raam. Maar omdat jullie kinderen bij je hebben, is dit misschien ook wel leuk." Ze loopt voor ons uit. Links van de ingang blijkt nog een restaurantzaal te zijn, recht tegenover een live kokende kok. Het ruikt heerlijk.

Onze gastvrouw zegt: "Daar, bij dat tafeltje voor zes personen, mogen jullie ook plaatsnemen. Het leuke van deze ruimte is dat de kinderen door die klapdeuren naar de kidscorner kunnen". Ik loop naar de klapdeuren die ze aanwijst en reageer enthousiast als ik de apenkooi, voetbalkooi en speltafels zie in de enorme kidscorner.
We bestellen een drankje – dit is zo'n heerlijk all inclusive-restaurant: koffie, thee en frisdrank zijn bij de prijs inbegrepen, alcoholische drankjes zijn te koop vanaf een euro. We kletsen even gezellig en besluiten dan met zijn vieren op verkenning te gaan. Wat hebben ze hier allemaal voor lekkers?

Heel veel keus. Er is veel meer eten dan we ooit op kunnen in twee uur. We zien de pizza-oven, de Japanse bakplaat. Er blijkt een Zuid-Amerikaanse grill te zijn en een kok schudt vaardig de wokpan boven het vuur.

We lopen langs de dim sum-afdeling: gestoomde voorgerechtjes. We zien nacho's, burrito's en enchilada's. "Hebben ze ook zo'n grote pan mie?", vraagt onze oudste. We lopen naar het buffet. Ook hier volop keus: bami, nasi, mie, foe yong hai en wat veel soorten vis! Op de sushi-afdeling maakt een chef-kok live de sushi klaar.

Het ziet er allemaal prachtig en goed verzorgd uit. Ik kan bijna niet kiezen. De kinderen wel. Die rennen naar de kleurige bakken met Italiaans schepijs. Hun voorgerecht. Dat maakt dit soort restaurants zo leuk: iedereen kan eten, wat hij zelf lekker vindt.

Voor we aan tafel gaan lopen we nog even naar de voorkant van het restaurant. We kwamen ten slotte om te kijken of de locatie geschikt is voor ons toekomstig familiediner. We zien dat wereldrestaurant Omnia meer dan geschikt is: veel verschillende zitjes en hoekjes. Of je nu met twee, vier, vijf of acht personen komt, voor ieder gezelschap is er een geschikt tafeltje. Alles staat ruim opgesteld. Er zijn ronde tafels, hoge tafels met hoge krukken, en lange tafels voor grotere gezelschappen. Ik vermoed dat ons volgende personeelsfeestje ook op deze locatie is.

Omnia | Raadhuisplein 55, Drachten |
0512 779 898 | www.restaurantomnia.nl