Marianne Huisman van Dis en That toont de pan van Valira die onderdeel is van de huidige inruilactie.
Marianne Huisman van Dis en That toont de pan van Valira die onderdeel is van de huidige inruilactie. Foto: Actief Media

Dis en That: "Wie rekenen kan, koopt een goede pan"

DRACHTEN - Dis en That, de kookwinkel op het Moleneind in Drachten, heeft alles wat u nodig heeft op het gebied van koken en het opdienen van eten, onder andere kwaliteitspannen van het merk Valira. "Met dit merk hebben we de komende weken een leuke inruilactie", vertelt eigenaar RemcoTigchelaar.

Als pannen nieuw zijn, zien ze er prachtig uit, maar hoe is dat na een half jaar? Goedkopere pannen tonen dan waarschijnlijk gebruikerssporen, met name op de bodem.

"Goedkopere pannen worden snel te heet", vertelt Remco. "Het dunne materiaal geleidt de warmte slecht, waardoor het eten gemakkelijk aanbrandt. Wie op inductie kookt merkt dit."

"Gebruik een goede pan, dat is milieuvriendelijk, gebruiksvriendelijk en gezonder"

Boven de toonbank van de vestiging van Dis en That in Sneek hangt een spreuk: 'Wie rekenen kan, koopt een goede pan'. Remco Tigchelaar legt uit: "Een goede pan vraagt meer investering dan een goedkope pan, maar verdient zichzelf dubbel en dwars terug."

"Een kwaliteitspan is geen wegwerpproduct. Een goede pan gaat jaren mee. Veel merken, waaronder Valira, geven tien jaar fabrieksgarantie. Kwalitatief goede pannen zijn daardoor milieuvriendelijker. Daarnaast zijn ze ook gebruikersvriendelijker en gezonder."

Kookplezier

Een goede pan is fijn voor de kok. Een goede pan heeft veel massa. Die massa geleidt de warmte, wat het kookproces ten goede komt. De pan houdt de warmte langer vast, waardoor de warmtebron eerder uitgezet kan worden.

"Een pan met massa geleidt"

Aluminium met platte bodem

Een goede pan is vormvast. Gegoten aluminium pannen houden hun vorm vast, in tegenstelling tot gestanste pannen. Door de warmte zet een pan uit, waardoor er spanning op het materiaal komt te staan. Een goedkopere pan vervormt door de hitte. De bodem gaat rond staan en maakt niet langer honderd procent contact met de warmtebron. Het is de reden dat iemand met een inductiekookplaat kiest voor koken met gegoten aluminiumpannen.

Een gegoten aluminium pan blijft in vorm, bespaart energie en is tevens recyclebaar. "De pan zelf is ook gemaakt van gerecycled aluminium, wat het milieu ten goede komt."

"Aluminium behoudt vorm"

Antiaanbaklaag van titanium

Een goede pan heeft een antiaanbaklaag van
titanium. "Dat ziet er mooi uit, maar is ook keihard en krasvast. Ook bij hoge temperaturen laat het niet los," vertelt Remco Tigchelaar. Een antiaanbaklaag van titanium verdwijnt niet beetje bij beetje in het eten, en is daardoor gezonder.

Inruilactie tot en met 16 maart

Mensen stellen vaak hoge eisen aan hun keuken. De beschikking hebben over goed kookgerei is daarbij van onschatbare waarde, vindt Remco Tigchelaar. Dis en That heeft tot en met 16 maart een mooi aanbod: ruil uw oude pan in en ontvang 30% korting op een pan van Valira, een merk dat probleemloze koekenpannen, wokpannen, hapjespannen en grillpannen maakt.

In april slijpen wij uw messen

Behalve goede pannen, zijn scherpe messen ook essentieel voor een kok. Eens per drie maand heeft Dis en That een slijpactie. De slijpactie vindt ditmaal plaats in april.

Tot en met 30 maart kan men keukenmessen, maar ook tafelbestek inleveren bij de winkel. Een ervaren gereedschapslijper zorgt dat alle messen - of ze nu glad of gekarteld zijn - fijn geslepen weer terugkomen. "Ook dat maakt het koken en eten leuker."

Openingstijden

Dis en That | Moleneind Zuidzijde 5,
Drachten | Open maandag van 13-18 uur; dinsdag, woensdag en vrijdag van 10-18 uur; donderdag van 10-21 uur en zaterdag van 10-17 uur | www.disenthat.nl