Meer tekorten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen

BURGUM/ACHTKARSPELEN - De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen moeten voor de gezamenlijke werkmaatschappij een tekort over 2018 boeken van 1,6 tot 1,7 miljoen euro. Voor beide gemeenten elk de helft.

Donderdag 7 maart krijgt de gezamenlijke accountantscommissie van beide gemeenten een analyse onder ogen van dat tekort, als die analyse op tijd klaar is. Wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA, tijdelijk met financiën in portefeuille) sprak in de raad in Burgum over 830.000 euro voor Tytsjerksteradiel "en itselde bedrach foar Achtkarspelen." Vrijwel tegelijk zei haar collega Harjan Bruining in Achtkarspelen dat het voor zijn gemeente gaat om bijna negen ton. In Achtkarspelen waren de reacties in de raad het felst. Theun Nicolai (PvdA): "Binne jo it mei my iens, dat de Werkmaatschappij absolút net 'in control' is?" Sake van der Meer (FNP): "Dus de gemeente Achtkarspelen giet ta op in tekoart fan 1,8 miljoen euro oer 2018?"
Tjibbe Brinkman (FNP): "Dit is skandalich! Wiene der net earder sinjalen? Wat hat dy gearwurking mei Tytsjerksteradiel oant no ta koste?"

Wethouder Buising beloofde in de analyse zoveel mogelijk alle vragen te beantwoorden. Hij zei maandag 25 februari voor het eerst van het tekort te hebben vernomen.