VVD Fryslân in Fries Congrescentrum bespreekt de toekomst van de Friese landbouw.
VVD Fryslân in Fries Congrescentrum bespreekt de toekomst van de Friese landbouw. Foto: Actief Media

VVD Fryslân blij met trotse boeren-politici

DRACHTEN - Er was donderdagavond bij de VVD Fryslân in het Fries Congrescentrum in Drachten veel eensgezindheid tussen boeren en VVD-politici. Sommige boeren staan bovendien op verkiesbare plaatsen op de kandidatenlijsten voor Provinciale Staten en het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.

Twee van hen kwamen ook aan het woord: veehouder en een beetje akkerbouwer Ids de Groot uit Waaxens (op nummer 2 van de VVD-lijst voor het algemeen bestuur van Wetter skip Fryslân) en biologisch boer Marten Dijkstra uit Aldeboarn.
Dijkstra wees op mogelijkheden voor boeren om CO2 te binden, in plaats van uit te stoten, bijvoorbeeld door gewone mest om te zetten tot kunstmest. De Groot vindt dat boeren vaker 'groen-blauwe diensten' kunnen uitvoeren in het belang van goed waterbeheer. Discussieleidster en voormalig statenlid Monique Bosk ma uit Leeuwarden toonde zich blij met hun inbreng.

VVD-Europarlementariër én melkveehouder Jan Huitema uit Makkinga zette de toon: "Friesland en Nederland zijn het 'Sillicon Valley' van de landbouw in de wereld. Ook in Brussel staan we er heel goed op." Dit laatste nuanceerde hij later, omdat de genetische Crispr-cas-techniek door 'Brussel' tot nu toe wordt tegengehouden.
Voorzitter Jantine Akkerman van Agrarische Jongeren Friesland (850 leden) zei dat wetten en regels op zich niet het probleem zijn voor boeren. "Maar de voortdurende veranderingen van wetten en regels zijn wel erg lastig. Daardoor kun je moeilijk lange-termijn-investeringen doen. Boeren willen zekerheid."
Op de foto rechts vooraan de vijf sprekers. V.l.n.r.: Jantine Akkerman, Jan Huitema, Trienke Elshof (LTO-Noord), Marten Dijkstra en Ids de Groot.