Jubilarissen en bestuursleden van Volkstuindersvereniging Bergum bijeen op het volkstuincomplex aan de Kerklaan in Burgum.
Jubilarissen en bestuursleden van Volkstuindersvereniging Bergum bijeen op het volkstuincomplex aan de Kerklaan in Burgum. Foto: Actief Media

Volkstuinders Burgum vieren 40-jarig jubileum

BURGUM - De volkstuindersvereniging in Burgum viert morgenavond op bescheiden wijze het veertigjarig bestaan. Vijf leden zijn lid vanaf de oprichting, één van die vijf is zelfs al die jaren actief als bestuurs- of commissielid. Tijdens de ledenvergadering worden die vijf in het zonnetje gezet.

Wat er zo leuk is aan zelf tuinieren? De antwoorden van de leden lopen uiteen: "It is sûn. Jo bliuwe yn beweging. Jo ferbouwe in part fan jo eigen iten, dat jout in goed gefoel. De sosjale kontakten."

De meeste volkstuinders in Burgum zijn al weer volop in hun tuin bezig. "Als vereniging hanteren wij het 'biologisch principe'. Dat wil zeggen: geen chemische bestrijdingsmiddelen. Met één uitzondering: de bestrijding van phytophtora in de aardappels. Daarvoor geldt een wettelijke plicht. Kunstmest door sommige leden wel gebruikt", vertelt bestuurslid Anne Kadijk.

De vereniging is met medewerking van Dorpsbelangen Bergum op 22 maart 1979 in de 'Gekroonde Baarzen' in Burgum opgericht. Er hadden zich intussen zestig personen aangemeld die lid wilden worden, dan wel een kavel wilden hebben op de Tussendijken. Hier werd tot en met 1989 getuinierd. Maar het moest wijken voor woningbouw. Na felle discussies met vooral wethouder Yde Haakma (CDA) kon de vereniging een nieuw complex huren aan de Kerklaan, oostelijk van Burgum.

"De gemeente levert elk jaar snippers voor de paden. Die snippers worden door de leden met kruiwagens verspreid", vertelt Wubbe Wilts (77), die al veertig jaar actief bestuurslid is. "Nog twee jaar, dan stop ik en moet de jeugd het maar overnemen", zegt hij.
Er zijn momenteel nog vier of vijf kavels vrij, tot 15 april. Zie ook de facebookpagina van de Volkstuindersvereniging Bergum.