De kleine windturbine van EAZ Wind is welkom in Achtkarspelen, maar de provincie vindt deze 15 meter hoge turbine vijf meter te hoog.
De kleine windturbine van EAZ Wind is welkom in Achtkarspelen, maar de provincie vindt deze 15 meter hoge turbine vijf meter te hoog. Foto: Ingezonden

Samen startnota duurzaamheidsagenda

BURGUM/BUITENPOST - Ten behoeve van "meer effectiviteit en efficiency van het beleid" is er voor de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een gezamenlijke 'startnotitie duurzaamheidsagenda' geschreven.

Beide gemeenten willen in 2040 'energieneutraal' zijn en ook opschrijven welke inzet nodig wordt geacht op de korte termijn (tot 2022), de middellange termijn (tot 2030) en de lange termijn (tot 2040). De behandeling van de duurzaamheidsagenda in de gemeenteraden is gepland in het eerste kwartaal van 2020. Daar gaan enkele stappen aan vooraf: het opstellen van een 'transitievisie warmte' door een externe partij in het tweede kwartaal van dit jaar. Dan moet ook een opdracht worden verstrekt voor een nulmeting van het energie- en brandstofverbruik. Dat kwartaal moet ook een projectteam tot stand komen.

In het derde en vierde kwartaal van dit jaar staat de burgerparticipatie centraal: het betrekken van inwoners, bedrijven en andere partners bij het proces, samen met de nog in te stellen raadswerkgroep duurzaamheid. In de startnotitie wordt ook rekening gehouden met door de raden aangenomen moties, zoals in Achtkarspelen voor het toelaten van 'Groninger' windturbines tot 15 meter hoog.