Tijdens de lezing wordt er verteld hoe de oude Nederlanders leefden.
Tijdens de lezing wordt er verteld hoe de oude Nederlanders leefden. Foto: Ingezonden

Archeologische lezing in IJstijdenmuseum

BUITENPOST - Op donderdagavond 7 maart gaat Marieke van de Loosdrecht op uitnodiging van het IJstijdenmuseum in Buitenpost een lezing houden.

Het betreft een natuurwetenschappelijke lezing die gericht is op iedereen met een brede belangstelling voor archeologie, humane genetica of evolutie.

Tijdens het eerste deel van de lezing wordt de bio-archeologie geïntroduceerd. Dat wordt gebruikt om het verleden te reconstrueren en interpreteren van bio-archeologische gegevens, zoals macrofossielen, pollen en dierlijk- en menselijk skeletmateriaal. Daarna zal ze over haar vakgebied van Ancient DNA vertellen. Deze vorm van genetische analyse kan worden toegepast op mensen, dieren en planten.

In het tweede deel van de lezing wordt er een reis door de tijd gemaakt, beginnend bij de eerste bevolking van Europa en de moderne mens in het laat-paleolithicum tot en met het begin van de historische periode.

Marieke van Loosdrecht is PhD Student - Department of Archaeo genetics (DAG) van het Max Planck Institute for the Science of Human History en gaat tijdens de lezing specifiek in op de belangrijkste archeologische culturen die in (Centraal) Europa zijn geweest. Hun populatie-genetisch profiel en in welke mate de huidige Nederlanders nog aan de mensen uit de verschillende oude culturen verwant zijn, het komt allemaal aan bod. Het accent zal liggen op hoe de mensen er uitzagen, wat ze aten en hoe ze konden overleven.

Meer informatie is te vinden op de website www.ijstijdenmuseum.nl. De aanvang van de lezing is om 20.00 uur en vindt plaats bij Stichting It Koartling aan de Schoolstraat 31 in Buitenpost.