Deze ree vond Bauke Reiding maandagochtend bij de Tikewei bij Sumar.
Deze ree vond Bauke Reiding maandagochtend bij de Tikewei bij Sumar. Foto: Actief Media

"Steeds meer reeën verongelukken"

SUMAR - Er worden steeds meer reeën dood gevonden, zegt Bauke Reiding uit Sumar. In een weiland naast de Tikewei net buiten Sumar lopen reeën los die in paniek raken wanneer er een hond achter ze aan rent.

Mensen met een hond moeten voortaan hun huisdier aanlijnen, vindt Bauke Reiding. Wanneer een loslopende hond een ree in het vizier krijgt, rent hij daar achteraan. De reeën schrikken hiervan en rennen weg, maar onderweg struikelen ze en belanden in de sloot, zag Reiding al meerdere malen. Zo ook afgelopen maandag. Hij tipte de redactie van Weekblad Actief en is van plan aangifte te doen bij de politie. Om te zorgen dat het verbod op het los laten lopen van honden wordt nageleefd, moet er een betere handhaving komen, vindt Reiding. De politie moet er vaker langsrijden en boetes uitschrijven wanneer een hond niet aan touw loopt.

Vooral met het mooie weer gebeurt het vaak dat de reeën verongelukken. Wanneer de politie juist op zulke momenten beter controleert, zouden er veel minder reeën sterven, denkt Reiding. De politie kan niet zoveel doen op het moment dat de reeën worden toegetakeld. "It is in momintopname. Op it stuit dat de plysje hjir komt, is sa'n ree al it slachtoffer", constateert hij.