De oude, houten walsbeschoeiing aan de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum wordt vervangen door een stalen damwand.
De oude, houten walsbeschoeiing aan de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum wordt vervangen door een stalen damwand. Foto: Actief Media

Versterking kademuren hartje Kollum vordert

KOLLUM - Aannemer Koninklijke Oosterhof Holman (beton- en waterbouw) werkt sinds eind januari aan de vervanging van de kadebescherming in de Ooster- en Westerdiepswal in hartje Kollum. Die klus moet ergens in juni klaar zijn.

Ook de voetgangersbrug en de brug in de Voorstraat worden nog vervangen. De nieuwe bruggen worden hoger dan de oude, ten behoeve van meer recreatievaart. "De houten wâlbeskoeiing wurdt ferfongen troch in stielen damwand. Dy wurdt fêstsetten mei stimpels", vertelt uitvoerder Wouter de Groot van aannemersbedrijf Oosterhof Holman. "Dat soe ek mei ankers kinne, mar dat kin wolris mear oerlêst jaan foar de oanwenjenden. Dêrom is keazen foar stimpels."

De nieuwe damwand wordt vervolgens voorzien van metselwerk, dus is het staal daarna niet meer zichtbaar. "De grêft wurdt ferbrede en wurdt ek noch útbaggere", legt De Groot uit. Naar verwachting wordt de reconstructie van de damwanden in juni dit jaar afgerond.

Ten gunste van de pleziervaart worden de voetgangersbrug en de brug in de Voorstraat later dit jaar vervangen door nieuwe, iets hogere bruggen (doorvaarthoogte twee meter). Daarmee wordt het centrum van Kollum over water beter bereikbaar. Voor de vervanging van de kadebescherming en van de beide bruggen is een budget van twee miljoen euro beschikbaar.

Kollum profileert zich al ettelijke jaren als watersportdorp. Zo is onder andere de jachthaven vernieuwd en zijn er meer aanlegplaatsen gekomen voor de recreatievaart. In het najaar van 2018 is de riolering hersteld.
De toekomstige situatie is samen met de omwonenden, plaatselijk belang en de ondernemersvereniging HIM in een visiedocument vastgelegd.