Ex-vakbondsbestuurder Anne van Dijk is immer strijdbaar voor de belangen van gepensioneerden. Op het pamflet maakt hij zijn standpunt duidelijk.
Ex-vakbondsbestuurder Anne van Dijk is immer strijdbaar voor de belangen van gepensioneerden. Op het pamflet maakt hij zijn standpunt duidelijk. Foto: Actief Media

Anne van Dijk hekelt verslechtering pensioenen

DRACHTEN - Ouderen en werkenden zien hun opgebouwde pensioen al jaren niet meer stijgen en zelfs dreigen de pensioenfondsen met verlaging. Ex-vakbondsbestuurder Anne van Dijk uit Drachten vindt dat de regering de rechten voor gepensioneerden onnodig verslechtert en actie daartegen nodiger is dan ooit.

Door Jelle Jeensma

"AOW en pensioen worden gebruikt als melkkoe. Dat moet stoppen", is de slogan van Van Dijk, die bij vakbond FNV jarenlang met het bijltje heeft gehakt. De vakbonden zijn fel gekant tegen de snelle verhogingen van de pensioenleeftijd, die vooral mensen treft met zware beroepen. De vakbond wil dat mensen met 66 jaar met pensioen kunnen gaan en dat de verhoging van de leeftijd wordt aangepast, maar een akkoord is ver weg. "Er komt meer belasting binnen door pensioenpremies dan dat de kosten van de AOW stijgen. Het argument dat bevriezing van de AOW-leeftijd niet te financieren is deugt niet", zegt Van Dijk.

Bovendien hebben pensioenfondsen voldoende vermogen om nu en in de toekomst geïndexeerde en dus hogere pensioenen te garanderen, aldus Van Dijk. "Sinds 2007 is het pensioenvermogen van alle fondsen gegroeid van 800 naar meer dan 1400 miljard euro. Omdat het vermogen van de pensioenfondsen sterk is gestegen en ze een hoog rendement halen, kan de kunstmatig laag gehouden rekenrente weer omhoog." Van Dijk ziet het liefst dat de huidige fondsen plaatsmaken voor één pensioenfonds voor werknemers in alle sectoren. "Dan kan er niet langer geconcurreerd worden op de arbeidsvoorwaarden voor pensioen. Vakbonden vinden dat uitzendkrachten gelijk beloond moeten worden, zoals werknemers met een dienstverband. Ook zij moeten recht krijgen op hetzelfde pensioen. Door de absurde flexverslaving bouwt een groot deel van de werkende mensen geen of een zeer beperkt pensioen op. Ook zelfstandigen zonder personeel moeten de mogelijkheid krijgen pensioen op te bouwen." De ex-vakbondsman ziet met lede ogen alle verslechteringen aan. Zo is de partnertoeslag in de AOW afgeschaft in 2015. Van Dijk noemt een voorbeeld. "Wanneer een man die altijd hard heeft gewerkt, aan zijn AOW-pensioen toe is, krijgt het echtpaar nog maar de helft van het volledige pensioen voor partners als de vrouw nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft. Vooral mensen die lichamelijke arbeid doen worden hierdoor getroffen."

Van de stelselwijziging, die het kabinet wil, om jongere werknemers minder pensioenpremie te laten betalen en ouderen boven veertig jaar meer te laten betalen is Van Dijk evenmin gecharmeerd. "De huidige generatie oudere werknemers heeft geen voordeel gehad van de lagere jongerenpremie. Dat werkt nadelig uit in hun aanvullend pensioen, maar ze worden hiervoor niet gecompenseerd door het kabinet." Een nadeel van 60 tot 100 miljard volgens het CBS. Van Dijk vindt pensioenfondsen de beste garantie voor een onbezorgde oude dag. "Het Nederlands pensioenstelsel, waarbij naast de AOW, aanvullend pensioen via de cao's wordt opgebouwd, wordt steevast als houdbaar en goed aangemerkt in vergelijking tot het buitenland. Het kabinet verknoeit dat".