"Schoon water voor planten en dieren"

HIJUM - Wetterskip Fryslân verbeterde de afgelopen jaren het waterbeheer in Ferwerderadiel-Leeuwarderadeel. Sloten werden verbreed, oevers afgevlakt.

In het gebied heeft Wetterskip Fryslân sloten en vaarten verbreed. Het gebied kan nu, bijvoorbeeld tijdens hoosbuien, meer water opvangen. Ook het afvoeren van water is verbeterd, zodat het land dan niet onder water komt te staan. Daarom zijn de afwateringsbuizen, zogenaamde duikers, groter gemaakt, zodat het water beter kan wegstromen.
Het is ook belangrijk dat het waterpeil overal goed blijft in tijden van droogte. Daarom zijn er stuwen in het gebied. Met een stuw kan de waterstand in sloten en vaarten geregeld worden. De stuw bij Hijum werkte niet goed meer, was slecht bereikbaar en daardoor niet goed te bedienen. Nu werkt de stuw automatisch en is van afstand te bedienen.

Een aantal sloten en vaarten is breder gemaakt en de oevers lopen nu langzaam af. Daar profiteren waterplanten en -dieren van. Dit worden ook wel natuurvriendelijke oevers genoemd. Vooral waterplanten en riet zuiveren het water en zorgen dus voor een betere waterkwaliteit. In totaal kostte dit project 1,2 miljoen euro. De uitvoering startte in 2017 en in december 2018 was het werk klaar.

Dagelijks bestuurder van Wetterskip Fryslân, Jan van Weperen: "Samen met de inwoners hebben we eerst de problemen, wensen en ideeën besproken en zijn uiteindelijk tot oplossingen gekomen waar iedereen wat aan heeft. Zonder deze samenwerking was het niet gelukt."