Fanfare Jeduthun repeteert in Opeinde. Links dirigent Hans Flisijn.
Fanfare Jeduthun repeteert in Opeinde. Links dirigent Hans Flisijn. Foto: Actief Media

Fanfare Jeduthun in Opeinde zoekt cursisten

OPEINDE – Tien muzieklessen voor slechts 25 euro in totaal, van half maart tot half juni, elke zaterdagmiddag van half vier tot half zes in dorpshuis De Wringe in Opeinde. Ziedaar het aanbod van fanfare Jeduthun samen met muziekdocent Guus Pieksma, speciaal voor volwassenen.

Jeduthun XL heet dit 'project'. De cursisten hoeven zelf geen instrument mee te nemen, ze hoeven zelfs geen enkele ervaring te hebben in het musiceren. Muziekdocent en dirigent Pieksma gaf deze cursus eerder al in diverse dorpen. "Het idee ontstond in Stavoren bij fanfare 'De Lytse Súdwesthoeke. Later volgden ook Gaastmeer, Koudum, Workum, Tijnje, Sneek, Scharnegoutum en Tjerkwerd. In Opeinde en Marrum zijn de voorbereidingen in volle gang", vertelt Pieksma enthousiast.

De blazers van Jeduthun in Opeinde, een fanfare die momenteel uit achttien muzikanten bestaat, zien kansen: "It moaiste is as wy út tritich minsken bestean soene", zegt het oudste lid van de fanfare, bügelspeler Gatze de Boer. Hij en medemuzikant Aalze Vriezema zijn het met elkaar eens, dat Jeduthun in de eerste plaats graag meer bügel-blazers erbij zou krijgen. Uitbreiding van de saxofoongroep - kenmerkend voor een fanfare - zou ook heel mooi zijn.

De cursus begint zaterdag 9 maart in dorpshuis De Wringe in Opeinde. Dankzij het huis-aan-huis verspreiden van folders in Opeinde en omgeving en sociale media zijn de eerste zeven aanmeldingen binnen. De initiatiefnemers hopen op meer. Het gaat in totaal om tien muzieklessen. De cursisten krijgen een instrument in bruikleen, plus bladmuziek en luister- en meespeelfragmenten in mp3. Graag z.s.m. aanmelden (of meer info vragen): tel. 0512 – 37 26 11 of e-mail: jeduthunXL@gmail.com.
Aan het einde van de tien lessen volgt een gezamenlijk optreden. Daarna kunnen de cursisten eventueel verder met muziek maken bij Jeduthun. Deze fanfare oefent iedere maandagavond in de Gereformeerde (PKN-) kerk aan de Kommisjewei 184, aan de westkant van Opeinde. Jeduthun oefent graag: onlangs zelfs ook tijdens de voorjaarsvakantie, onder leiding van Hans Flisijn.