Tony de Wit en Anneke van der Werff van de cliëntenraad Tytsjerksteradiel.
Tony de Wit en Anneke van der Werff van de cliëntenraad Tytsjerksteradiel. Foto: Actief Media

Cliëntenraad van Tytsjerksteradiel zoekt versterking

BURGUM - De cliëntenraad werk en inkomen van Tytsjerksteradiel zet zich in voor mensen met een minimum inkomen. Deze raad adviseert de gemeente over hoe die de Participatiewet toepast en uitvoert. Gemiddeld vergadert de raad tien maal per jaar, op een donderdagmiddag van half twee tot vier uur.

De cliëntenraad dient uit minimaal zeven en maximaal negen mensen te bestaan. Het zijn er momenteel zeven, maar daarvan vertrekt in de loop van dit jaar in elk geval één persoon. Vandaar dat de raad op zoek is naar nieuwe collega's, die het komende half jaar ingewerkt willen en kunnen worden.

De cliëntenraad heeft sinds kort een nieuwe voorzitter, Tony de Wit uit Noardburgum. Hij vindt het lidmaatschap van de cliëntenraad "boeiend en soms ook humoristisch, ook al gaat het over serieuze onderwerpen."

Anneke van der Werff uit Burgum is momenteel vicevoorzitter van de cliëntenraad. Zij stopt er na acht jaar in september mee, dus is er voor haar in elk geval een opvolger nodig. "Ik skriuw de nijsbrieven en doch in part fan de korrespondinsje", vertelt ze. "En ik meitsje de aginda's foar de fergaderingen fan de kliënteried."

De hoeveelheid tijd die ze in dit werk steken, varieert. "Ik schat het gemiddeld op vijftien tot twintig uur per maand", zegt De Wit. Voor Van der Werff geldt dit ook ongeveer, "mar it wikselet wol. As wy op 'e tiid in advys oan de gemeente útbringe moatte, kin it soms wat drokker wêze."Voorwaarde voor het lidmaatschap van de cliëntenraad is, dat men inwoner van de gemeente Tytsjerksteradiel moet zijn en affiniteit moet hebben met mensen met een minimum inkomen, of daar zelf toe moet behoren.

De cliëntenraad heeft de leden ook wel iets te bieden: "Leerzaam en uitdagend vrijwilligerswerk, een inwerkperiode, je kunt je netwerk uitbreiden en je krijgt een onkosten- en aanwezigheidsvergoeding", meldt de cliëntenraad.
"Je moet soms wel geduld hebben", merkt Anneke van der Werff op. "Ambtelijke molens werken soms langs elkaar heen." Maar het kan voldoening geven als zelfs landelijke wetgeving zal worden aangepast naar aanleiding van de inbreng van de cliëntenraad van Tytsjerksteradiel. Dit betreft
in het bijzonder de kwijtschelding voor 'minima' van de waterschapsbelasting. "Al kan het nog even duren voor hier duidelijkheid over is."

Geheimhoudingsplicht

Tony de Wit merkt op: "Wij zijn er om de gemeente gevraagd en ongevraagd advies te geven op beleidsniveau. Dus wat betreft de gemeentelijke wet- en regelgeving die op mensen met een minimum inkomen betrekking heeft. We bemoeien ons niet met individuele gevallen. Soms 'lopen we daar wel tegenaan'. Maar we hebben geheimhoudingsplicht, we mogen informatie over individuen niet doorgeven zonder instemming van die personen."

Af en toe zijn er ook provinciale bijeenkomsten, samen met andere cliëntenraden. En er is een 'armoedewerkgroep' van Tytsjerksteradiel, waar ook twee leden van de cliëntenraad in zitten. Deze werkgroep is betrokken bij een armoedeconferentie, die 17 oktober wordt gehouden", vertelt Anneke van der Werff. "En als cliëntenraad ijveren we ook voor goed leesbare en begrijpelijke brochures en formulieren van de gemeente, zoals de 'minimagids' met de titel 'Een extraatje in de portemonnee'."

Mensen die interesse hebben, kunnen tot eind maart een motivatie en een cv sturen naar: cr.tdiel00@gmail.com of bellen naar 06 - 10841122.