De woning in aanbouw van Jentje en Petra Steegstra in de Peinder Mieden.
De woning in aanbouw van Jentje en Petra Steegstra in de Peinder Mieden. Foto: Actief Media

Voortrekkers Peinder Mieden: in april verhuizen

OPEINDE - Architect en bouw-adviseur Jentje Steegstra heeft jarenlang - samen met anderen - 'de kar getrokken' van het bijzondere duurzaam-wonen-in-de-natuur-project De Peinder Mieden tussen Opeinde en Drachten. Er zijn al diverse woningen in aanbouw, ook dat van het echtpaar Jentje en Petra Steegstra. Ze hopen in de maand april naar de nieuwe woning te verhuizen.

De woning wordt volgens Steegstra 'enerzjyleverjend', dankzij een uitgekiend ontwerp en zonnepanelen in een hoek van slechts 29 graden, dus tamelijk rechtop. "Dan is de opbringst yn de winter heger as by in 'normale' hoeke fan ûngefear 45 graden. Simmerdeis is de opbringst wat leger, mar yn de winter ferbrûke wy mear stroom as yn de simmer."

De Steegstra's willen geen warmtepomp. "Dy ferbrûkt nammentlik in frij soad stroom. Ik tink dat waarmtepompen wol nuttich wêze kinne foar âldere wenningen, mar yn de nijbou net nedich binne." Het 'geheim' van Steegstra's ontwerp is de extreem goede isolatie van de woning. "Wy hawwe dit freed testten: de isolaasjewearde wie 0,08, twa kear sa goed as foar it gemiddelde fan moderne nijbouwenten en fjouwer kear
sa goed as wetlik foarskreaun!"

Bovendien wordt dankzij een soort buis rondom de woning de buitenlucht die met de ventilatie naar binnen wordt gezogen, voorverwarmd, voordat die lucht feitelijk in de woning komt. Tamelijk afwijkend is ook, dat de woonkamer - met een grote, extra dikke glazen wand op het zuiden - boven is en de slaapkamers beneden komen. "De sliepkeamers binne boppedat yn in soarte fan kelder makke, en wurde ekstra isolearre mei grûn oan de bûtenkant. Dan hast altyd koele romtes ûnder en boppe yn de wenkeamer ekstra profyt fan de sinne."