De Leister Igge in Opeinde.
De Leister Igge in Opeinde. Foto: Ingezonden foto

'De Leister Igge' het duurzaamste project

OPEINDE / ZWOLLE - De christelijke basisschool en integraal kindcentrum 'De Leister Igge' in Opeinde kreeg donderdag de eerste prijs voor het 'meest duurzame project' bij de uitreiking van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards in Zwolle. Het gebouw werd tweede bij de publieksprijs.

De Leister Igge in Opeinde werd genomineerd omdat het deze zomer als eerste bestaande school in Nederland verbouwd werd tot een duurzaam IKC. Het gebouw is energieneutraal, optimaal geïsoleerd en heeft geen gasaansluiting. Nog niet eerder werd in Nederland een bestaande school met dit resultaat verbouwd. Dat maakte dat De Leister Igge bij de opening in november 2018 al landelijk in de belangstelling stond. Het NOS Jeugdjournaal kwam langs en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemde De Leister Igge 'een inspirerend voorbeeld'.

De bestaande basisschool in Opeinde werd verbouwd tot een IKC. Dat houdt in dat de basisschool, kinderdagopvang van Vandaag en peuteropvang van Oink! in hetzelfde gebouw zitten. In Opeinde zijn nu zeven klaslokalen voor de basisschool. De kinderen van 0-4 jaar kregen een eigen vleugel. Ook is er een leerplein en een speellokaal.

Wethouder Eric ter Keurs van Smallingerland: "Ik ben ontzettend trots dat we deze prijs gewonnen hebben. We hebben vorig jaar samen met onze partners van Grenovation in relatief korte tijd een fantastisch project in Opeinde neergezet. Dat kon alleen maar door een nauwe samenwerking tussen gemeente en en schoolbestuur PCBO Smallingerland. Deze prijs zie ik als een stimulans om te blijven kijken hoe duurzaamheid, innovatie en betaalbaarheid in de toekomst vaker hand in hand kunnen gaan."