Smallingerland slikt verlies ruim elf miljoen euro

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland heeft van de Wind Groep in Drachten 150.000 euro ontvangen. B. en w. stellen zich hier 'tevreden' mee, ook al had de gemeente van de Wind Groep in Drachten nog ruim elf miljoen euro tegoed.

Dit als gevolg van het niet nakomen van overeenkomsten betreffende het Drachtstervaart-project. Maar dat bedrag kan niet worden geïnd, het bouwbedrijf annex projectontwikkelaar zit te zwaar onder de financiële schulden. Faillissement aanvragen had ook geen zin, want dan hadden de Belastingdienst en de financiers vooraan gestaan en de gemeente (vrijwel) achteraan.

Procederen via arbitrage was ook een optie. Maar daar heeft de gemeente Smallingerland geen goede ervaring mee (zie de vernieuwbouw van De Lawei). Bovendien: ook al zou de gemeente die ('lange en kostbare') procedure winnen, dan nog was het innen van de 'winst' wellicht onmogelijk.
De gemeente had in de begroting met het verlies rekening gehouden, dus de tegenvaller komt niet onverwachts. De schikking van 150.000 euro "levert nog enig positief resultaat op", concludeert het college in de brief aan de gemeenteraad. Die heeft het laatste woord en zal wellicht instemmen.