Europees geld voor NO- en NW-Friesland

LEEUWARDEN - Noordoost-Fryslân kan dit jaar 925.000 euro besteden aan leefbaarheidsprojecten. Dit geld komt uit de regeling voor LEADER, een Europees ontwikkelingsprogramma voor plattelandsgebieden. Een derde van de bedragen is provinciaal geld, het overige deel is Europees en gemeentelijk geld.

Doel van LEADER-subsidie is om de leefbaarheid te bevorderen en de vitaliteit, werkgelegenheid en aantrekkingskracht te stimuleren. Subsidie voor de recent geopende Theaterkerk in Nes (Noardeast-Fryslân) kwam mede tot stand dankzij de Europese regeling. Van belang voor LEADER is dat mensen in het gebied zelf bepalen wat belangrijk is voor de leefbaarheid in hun gebied en ook de projecten opzetten. Vertegenwoordigers uit de streek, 'streek ambassadeurs', adviseren over het toekennen van de subsidie.

De nieuwe ronde begint waarschijnlijk in april of mei. De coördinatie gebeurt via het Streekwurk-kantoor in Burgum. De Europese steun wordt ingezet op zes 'actielijnen': 1. Het creëren van nieuwe ontmoetingsplekken, bij voorkeur in bestaande panden. 2. Hulp bij organisatie van kleinschalige zorg- en welzijnsvoorzieningen en burenhulp. 3. Actieve groepen trainen in burgerinitiatief ten behoeve van leefbaarheid. 4. Optimaal gebruik maken van de aanwezige kennis in het gebied en van elkaar leren.
5. Ondersteunen bij een proces om zelfvoorzienend of zelfredzaam te worden, zoals op het gebied van energie, mobiliteit, voorzieningen. 6. Het mogelijk maken van nieuwe verdienmodellen en financieringsvormen.