Vrijwilligers hebben aandacht voor de kinderen en hun ouders.
Vrijwilligers hebben aandacht voor de kinderen en hun ouders. Foto: Ingezonden

Steun bieden in een gezin vanuit sociale betrokkenheid met Home-Start

LEEUWARDEN - Home-Start NOF koppelt ervaren opvoeders aan gezinnen met jonge kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een getrainde vrijwilliger komt wekelijks in het gezin en neemt de tijd om leuke dingen te ondernemen en een luisterend oor te bieden. Vrijwilligers bieden hulp zonder voorwaarden en hebben geleerd om vooral goed aan te sluiten bij de wensen van het gezin. Deze hulp is laagdrempelig en biedt zowel de ouder als de vrijwilliger veel voldoening.

Home-Start is een gecertificeerd programma van Humanitas en wordt in Nederland al 25 jaar succesvol aangeboden in ruim 155 gemeenten. Door vroegtijdig inzetten van een vrijwilliger wil Home-Start zwaardere hulpverleningstrajecten voorkomen. Vrijwilligers helpen ouders om weer positiever om te gaan met hun situatie. Zij spelen in op de kracht van ouders, zodat zij weer gaan geloven in hun eigen opvoedvaardigheden. Dát het werkt is inmiddels door diverse onderzoeken gebleken. Ouders voelen zich gehoord en begrepen en waarderen de betrokken, persoonlijke manier van begeleiden.

Vrijwilliger Alie maakte kennis met het gezin van alleenstaande moeder Hanny. Zij voelde zich overbelast, had geen sociaal netwerk en kon moeilijk grenzen stellen. De oudste zoon was passief en zat veel achter een beeldscherm, terwijl de jongste dochter van drie jaar alle aandacht opeiste en enorm kon gillen als ze haar zin niet kreeg. Na anderhalf jaar vertelt moeder in een eindgesprek wat de hulp van Alie haar opgeleverd heeft. Ze geeft nu beter haar grenzen aan en er wordt naar haar geluisterd.

Belangstelling? Informeer bij de coördinator, 06 35113852 / E.Spaanstra@humanitas.nl /www.home-start.nl.