DataFryslân: samenwerken met data

LEEUWARDEN - Gisteren zetten acht organisaties, waaronder de Provincie, drie gemeenten, drie kennisinstellingen en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst om DataFryslân te starten. Hierdoor kunnen organisaties slim gebruik maken van elkaars data en kennis.

DataFryslân houdt in dat in Fryslân samengewerkt en geleerd wordt om met data relevante vragen te beantwoorden over onder andere leefbaarheid, toerisme, economie en sociale vraagstukken. Binnen DataFryslân ontstaat een hub waarin koppeling en toegang tot data geregeld worden. Er komt een lab waarin medewerkers en studenten in wisselende samenwerkingen experimenteren en leren. En er komt een podium waarin de ervaringen gedeeld worden met elkaar en de rest van Fryslân. Ook wordt hier kennis uit andere regio's binnengehaald om het leren te versnellen.

De deelnemende organisaties realiseren zich dat datascience en datatoepassing zich razendsnel ontwikkelen en dat samenwerken en samen leren Fryslân verder helpen. Met de oprichting van DataFryslân maken de deelnemende organisaties afspraken over het gebruik, de toegang, kwaliteit en veiligheid van de data en de resultaten. Dit moet vanzelfsprekend goed geregeld worden. Dit is één van de redenen om actief het CBS te betrekken die al veel ervaring heeft met urban datacenters. En door het werken met studenten en ook het bieden van bij- en nascholing wil DataFryslân bijdragen aan de ontwikkeling van goede dataprofessionals voor de regio.