Veel jongeren hebben weleens negatieve ervaringen op internet.
Veel jongeren hebben weleens negatieve ervaringen op internet. Foto: Pixabay

Een derde van de jongeren heeft wel eens vervelende ervaringen gehad op internet

BURGUM - Veel Nederlandse jongeren tussen 12 en 17 jaar komen bij internetgebruik wel eens in vervelende situaties terecht.

Zo heeft maar liefst 32,8% van de jongeren weleens intimiderende kettingbrieven ontvangen waarin werd gedreigd met nare gevolgen wanneer de kettingbrieven niet zouden worden doorgestuurd naar voldoende personen.

Daarnaast heeft 31% van de jongeren content gezien die zij als beangstigend of schokkend ervaren. Ook wordt 26,4% van de jongeren weleens lastiggevallen online en ervaart ruim een vijfde van de kinderen online pesterijen. Dit komt naar voren uit onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van Safer Internet Day. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op www.vpngids.nl/nieuws/jongeren-vaak-online-lastiggevallen.

Opvallend is dat meisjes op elk vlak meer negatieve interacties ervaren op internet dan jongens.
Een meerderheid van de ouders (55%) geeft aan zich zorgen te maken over wat hun kinderen op internet doen. Toch hebben ouders niet altijd een goed beeld van de problematiek waar kinderen tegenaan lopen online. Het probleem van kettingbrieven wordt bijvoorbeeld sterk onderschat.

Meer dan 80% van de ouders heeft op enige manier voorzorgsmaatregelen getroffen om hun kinderen op internet in de gaten te houden. Voor de jongeren zelf hoeft dit niet zo; slechts 6,3% van de jongeren ziet het belang in van vaker met de ouders communiceren over het internetgebruik.