Ids Wiersma, drinkende koe. Collectie Museum Dr88888.
Ids Wiersma, drinkende koe. Collectie Museum Dr88888. Foto: Ingezonden

Tentoonstelling Iconen van het Noorden

DRACHTEN - Met grote bevlogenheid heeft Museum Dr8888 de afgelopen 25 jaar een bijzondere en gevarieerde collectie van topwerken weten te verzamelen.

De tentoonstelling Letterlust, Beeldlust, Wanderlust: Iconen van het Noorden besteedt van 9 maart tot en met 3 november 2019 aandacht aan onder andere S.H. de Roos, Pier Pander en Jacobus Craandijk.

In 2019 is er daarnaast blijvende aandacht voor de kerncollectie - De Stijl en Dada, met kunstenaars als Thijs Rinsema, Theo van Doesburg en Kurt Schwitters - maar laat het museum ook objecten zien die minder vaak getoond worden.

Tijdens de tentoonstelling Iconen van het Noorden worden er werken uit de kerncollectie getoond die tot nu toe niet vaak te zien waren. Speciale aandacht is er voor kunstenaar Pier Pander. In 2019 is het 100 jaar geleden dat hij is overleden.

Ook een andere kunstenaar uit Drachten komt aan bod, en niet de minste: S.H. de Roos, de enige Nederlandse kunstenaar/typograaf die een internationaal veel gebruikt lettertype heeft ontworpen, de Holland Mediaeval.

Verder wordt er, in samenwerking met journalist Flip van Doorn, een speciale tentoonstelling gemaakt over de wandelingen van predikant Jacobus Craandijk die tussen 1874 en 1888 meer dan 70 wandeltochten door Nederland maakte waarbij hij Drachten en de dorpen in de Friese Wouden meermalen aandeed. Deze tentoonstelling wordt gecombineerd met prachtige werken uit de topografische atlas van onder andere Ids Wiersma en Jan Planting.