Nederland heeft een bijzondere traditie op het gebied van keramiek. Dat is te zien in De Lawei.
Nederland heeft een bijzondere traditie op het gebied van keramiek. Dat is te zien in De Lawei. Foto: Ingezonden

Wonderlijke wereld in keramiek in De Lawei

DRACHTEN - In keramiek is meer mogelijk dan je denkt. Vier hedendaagse keramisten tonen in De Lawei in Drachten hun recente werk. Fantasierijk, humorvol, of zuiver esthetisch.

Ook is er hedendaags designkeramiek te zien uit de privécollectie van curator Bert Munsterman. De expositie is gratis te bezoeken tot en met 31 maart 2019. Nederland heeft een bijzondere traditie op het gebied van keramiek. In vroegere tijden werd vooral hoogwaardige gebruikskeramiek gemaakt. In het begin van twintigste eeuw, de tijd van art nouveau en art deco, wordt voor het eerst sieraardewerk geproduceerd. Kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond een sterke belangstelling voor designkeramiek. En die ontwikkeling maakte op zijn beurt de weg vrij voor keramiek als kunst.

Mirjam Veldhuis, in 1985 afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen, toont aardewerk in humorvolle organische vormen. Het kost weinig moeite er zelfs organismen in te zien: opmerkelijke wezentjes, gestold in hun beweging.

Gertjan van der Stelt baseert zijn werk op geometrische vormen die hij een duidelijke 'Schwung' meegeeft: een cyclische beweging die refereert aan onder andere de spiraalvormen van schelpen.

Jeroen Bechtold studeerde in 1981 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkt in porselein. Zijn oeuvre bestaat uit abstract werk en vergaande interpretaties van gebruikskeramiek, zoals vazen en theepotten.

Peter Hiemstra maakt figuratief werk: herkenbare vormen met een vaak humorvolle 'twist'. Hiemstra combineert verschillende materialen in zijn keramiek. Hij maakt ook toegepast werk, zoals herdenkingsmonumenten van keramiek en cortenstaal.