De tunnelbak in Hurdegaryp is vrijwel klaar om te verschuiven.
De tunnelbak in Hurdegaryp is vrijwel klaar om te verschuiven. Foto: Actief Media

Op 21 februari inschuiven tunnel Hurdegaryp

HURDEGARYP - Donderdag 21 februari wordt de auto- en fietstunnel in Hurdegaryp onder het spoor geschoven. Dat gebeurt overdag, de precieze tijd is nog niet bekend. "Het zal vrij zeker drie tot vier uur, misschien ook langer, duren", verwacht bouwmanager Marten Slagter van ProRail.

Hij coördineert zowel deze klus als het inschuiven van de fietstunnel onder het spoor bij Feanwâlden ter hoogte van de Goddeloze Singel. "Voor het inschuiven van de beide tunnels is bouwbedrijf Heijmans de uitvoerder. Voor het verwijderen en weer terugleggen van spoorrails en kabels en dergelijke is bouwbedrijf BAM de uitvoerder", vertelt Slagter.

ProRail en de provincie Fryslân hadden aanvankelijk geen tunnel onder het spoor bij Hurdegaryp in het plan opgenomen. In samenspraak met de bevolking en politieke partijen, in het belang van verkeersveiligheid en goede doorstroming, is alsnog gekozen voor dit miljoenenproject. Het maakt namelijk ook deel uit van verbetering van het spoortracé Leeuwarden - Groningen.

Speciaal voor het publiek wordt momenteel een tribune gebouwd aan de westkant van het perron van het treinspoor in Hurdegaryp. "We moeten zien te voorkomen dat het publiek in de weg loopt. Want er moet nog veel zand worden verwijderd uit de tunnelbak. De vrachtwagens moeten goed weg kunnen rijden, zonder dat het publiek gevaar loopt", legt Marten Slagter van ProRail uit.

De verwachting is dat de auto- en fietstunnel in Hurdegaryp in juli in gebruik kan worden genomen. "As it sa fier is, wurdt de boppegrûnse ferbining foar auto's en fytsers fuortdaliks ôfsletten", meldt Willem de Boer van de provincie Fryslân.