Artist impression van het nieuwe sportcomplex Burgum.
Artist impression van het nieuwe sportcomplex Burgum. Foto: Ingezonden illustratie

College blijft bij duurdere sporthal

BURGUM - De duurdere variant van de nieuwe sporthal op het Koningsveld in Burgum blijft de voorkeur van b. en w. van Tytsjerksteradiel. De gemeenteraad dient 14 februari een besluit te nemen.

"De sportclubs zijn bereid een extra bijdrage te leveren van vijfduizend euro per jaar. Voor een uitzetting (meer geld in de gemeentebegroting; red.) van achtduizend euro kan er nu een enorme maatschappelijke meerwaarde worden gerealiseerd", aldus b. en w.

Het college onderbouwt zijn standpunt met dertien antwoorden op even zoveel vragen van de gemeenteraad. Dat de nieuwbouw niet uitsluitend met de verzekeringsgelden kan worden betaald, heeft te maken met meerdere aspecten: de funderingen (het nieuwe complex wordt iets anders gesitueerd dan het oude), prijsstijgingen in de bouw sinds het oude complex in oktober 2017 afbrandde en gasloos en 'BENG' bouwen ('bijna energieneutraal gebouw').

Een hogere sporthal (geen zeven, maar negen meter) ten gunste van topsport is niet wenselijk, want kost circa drie ton extra en leidt dan tot een kapitaallast van 18.000 euro per jaar, aldus het college.
Vanwege het verzekeringsgeld moet het werk voor 1 oktober dit jaar beginnen.