Kinderen eten en drinken gezonder

BURGUM - Kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel zijn de afgelopen drie jaar meer groente gaan eten en meer water gaan drinken. Dat blijkt uit de tussenstand van de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Daarmee is het probleem van overgewicht en te weinig bewegen echter niet verholpen, integendeel.

In een 'Factsheet' zijn de resultaten van 2018 bij kinderen van 4 tot en met 12 jaar op een rijtje gezet en vergeleken met 2015. Op basis van een enquĂȘte blijkt dat in 2018 41 procent dagelijks groente krijgt (was 34 procent). Dagelijks fruit krijgt 68 procent (was 61). Elke dag minimaal twee glazen water: 45 procent (was 35).

Maar bij dagelijks bewegen is sprake van achteruitgang: was 40 procent in 2015, werd 35 procent in 2018. Het matig tot ernstig overgewicht nam toe: negen procent in 2015, twaalf procent vorig jaar.

Meer dan 13.000 volwassenen en 500 kinderen in Tytsjerksteradiel hebben overgewicht. Kinderen die te maken hebben met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel, zijn minder fit en worden vaker gepest. Om stijging hiervan tegen te gaan, sloot de gemeente Tytsjerksteradiel zich in 2016 aan bij de landelijke aanpak Jongeren op Gezond Gewicht.

Bouwman: "De basis is gelegd. Het is nu zaak om de JOGG-aanpak samen met de verschillende partners verder uit te rollen." Daarnaast moet de omgeving van kinderen aantrekkelijker worden voor gezonde keuzes. Zo worden sportkantines gestimuleerd het assortiment met gezonde keuzes uit te breiden.