Zestien partijen bij statenverkiezingen 20 maart

LEEUWARDEN - Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de waterschapsbesturen van Provinciale Staten. In Fryslân doen voor de Staten zestien partijen mee, een record in de historie van de statenverkiezingen.

Niet alleen doen alle elf partijen mee die vier jaar geleden in de Friese Staten werden gekozen, er hebben zich ook vijf 'nieuwe' - althans voor Friesland - partijen ingeschreven. Nieuw in betrekkelijke zin, want Provinciaal Belang Fryslân (lijst 12) deed al eens eerder mee als bundeling van gemeentelijke partijen. Lijsttrekker is Rinus Buising uit Twijzel.

'Natuurlijk Fryslân' (lijst 13) wordt geleid door statenlid Sietze Schukking uit Jirnsum, die zich heeft afgesplitst van D66. DENK (lijst 14) heeft geen Friese lijsttrekker, maar iemand uit de Randstad (Serkan Soytekin) die bereid is naar Friesland te verhuizen als zijn partij wordt gekozen. Lijst 15 is de de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), de oudste partij van Nederland. Die doet voor het eerst in honderd jaar zelfstandig mee in Friesland. Lijsttrekker is Haaije de Jong. Die begint vanavond de start van de campagne in Partycentrum Old Dutch in De Westereen.
Lijst 16 is Forum voor Democratie. De lijsttrekker is Actief niet bekend.