Het gele lint moet mensen op afstand houden van de vervuilde slootkanten, maar dat lukt niet altijd.
Het gele lint moet mensen op afstand houden van de vervuilde slootkanten, maar dat lukt niet altijd. Ingezonden foto: P. Lezwijn

Bewoners Holwerd: zes jaar asbestvervuiling

HOLWERD - Bewoners aan de Ale-Tún in Holwerd - met steun van Dorpsbelang - klagen al geruime tijd bij bij de gemeente (voorheen Dongeradeel) over asbest in hun nabije omgeving. Raadslid Johan Talsma (ELP) stelde er vorige week in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân mondelinge vragen over. Hij kreeg van wethouder Theo Berends (CU) te horen dat hij ze schriftelijk zal beantwooorden.

Buurtbewoner Paul Lezwijn schrijft in een e-mail: "Het meeste (asbest) bevindt zich in de sloot(kanten) grenzend aan Ale-tuin 12 en 12T. Al het asbest is afkomstig van de voormalige kassen. Het tussenstuk van de kassen bestond uit een asbest-dak. In (december) 2012 heeft het complex in brand gestaan, waardoor de platen zijn geknapt. Bij de sloop van het complex is hier niet zorgvuldig geruimd. Het stuk wat nu bevuild is met asbest-materiaal is op grond van de gemeente, van Liander en de eigenaar van het voormalige kassencomplex. De slootwallen zijn erg vervuild."

"Wy as buert binne al in skoft dwaande dit opromme te krijen", vertelt Lezwijn. Ook zijn buurman Doeke Korporaal maakt zich zorgen. "De bern boatsje yn de sleats wâlen. Ek dêr leit asbest. Dat is ûnder oare op 'e wâl kommen by it heakkeljen fan de sleat. De wâlen binne min of mear ôfsetten mei giele linten, mar dêr lûke bern harren neat fan oan." In een bult hekkelafval bij de sloot ligt wellicht ook nog asbest.

Voorzitter Arnoud Haitsma van Dorpsbelang Holwerd zegt dat degene die de grond kocht waarop de kassen stonden, hier huizen wilde (laten) bouwen. Maar de gemeente Dongeradeel wilde het bestemmingsplan niet wijzigen. "Wy soene dat eins wol wolle: in kombinaasje fan wenningen en bedriuwen. Dit yn ferbân mei it projekt 'Holwerd aan Zee'."