Leerlingen van Singelland bezoeken VDM Woningen om te leren hoe het is om te werken in de bouw.
Leerlingen van Singelland bezoeken VDM Woningen om te leren hoe het is om te werken in de bouw. Foto: ingezonden

"De bouw is meer dan alleen timmeren"

DROGEHAM - Bij VDM Woningen werken niet alleen timmermannen, dat is de scholieren van OSG Singelland te Surhuisterveen donderdag 31 januari duidelijk geworden na een rondleiding door het kantoor en de fabriek te Drogeham.

OSG Singelland had zich aangemeld voor het project Bouwen aan de Bouw, een initiatief van Bouwend Friesland. Bouwend Friesland wil kinderen en jongeren bekend maken met de wereld van de bouw en hen stimuleren voor het kiezen van een bouwopleiding. Door scholen een bezoek aan een bouwbedrijf aan te bieden krijgen de scholieren een kijkje in de keuken en kunnen ze zelf ontdekken dat er een grote verscheidenheid is wat betreft functies in de bouwwereld. De rondleiding startte met een presentatie en een 3D-tour door een VDM-woning. De scholieren konden een VR-bril opzetten en op deze manier door de woning heen 'wandelen'. Tijdens de rondleiding door de fabriek werd nogmaals duidelijk wat de architect, de projectleider en de tekenkamer al hebben uitgewerkt voordat de woning in de fabriek wordt gefabriceerd en op de bouwlocatie wordt afgetimmerd door de timmerman.

VDM Woningen bouwt circa 250 woningen per jaar. De basis van elke VDM-woning wordt gelegd in de fabriek in Drogeham. Daar construeert en prefabriceert men de geïsoleerde wanden, vloeren en het dak. Met ongeveer 150 medewerkers bouwt VDM voor particulieren, woningbouwcorporaties, ontwikkelaars en de eigen planontwikkelingstak.