Spoorvorming in de Noorderhogeweg vlakbij een rotonde.
Spoorvorming in de Noorderhogeweg vlakbij een rotonde. Foto: Actief Media

Noorder- en Zuiderhogeweg: stil asfalt

DRACHTEN - Aannemersbedrijf BAM zal dit jaar - vanaf april - stukken van de Noorder- en de Zuiderhogeweg voorzien van dunne lagen stil asfalt. Hiervoor is een uitvoeringskrediet beschikbaar van 990.000 euro.

De stukken in de nabijheid van verkeerslichten en rotondes worden nog apart aanbesteed. Daar moet ook de 'spoorvorming' worden aangepakt, meldt de gemeente Smallingerland. In de Perspectiefnota van 2017 was een bedrag gereserveerd van 1,1 miljoen euro voor de vervanging van het geluidwerende asfalt. De planning van deze klus is afgestemd met uitvoering aan andere hoofdwegen, zoals Splitting, Kletsterlaan en de rotonde Noorderhogeweg - Nijtap. (Op die rotonde wil de gemeente een soort kunstwerk (laten) bouwen dat in het teken moet staan van de bouw van skûtsjes in Drachten).

Het 'stille' asfalt wordt in zeer dunne lagen aangebracht. Dit asfalt is temperatuurgevoelig. De aannemer verwerkt het bij voorkeur als het overdag vrij zeker boven de tien graden Celsius is. Dit is vermoedelijk vanaf april het geval, daarom wordt dit asfalteringswerk niet eerder uitgevoerd dan vanaf begin april. Er zal steeds één rijstrook open blijven. "Wel zal in spitsperioden verkeershinder ontstaan", verwacht de gemeente.