CDA-statenfractie: "Wolven weren uit Fryslân"

LEEUWARDEN - De twaalf provincies in Fryslân sluiten in een gezamenlijk 'wolvenplan' de optie van het doden van wolven niet uit, maar zien dit als uiterste middel. CDA-statenlid Maaike Prins uit Oentsjerk vindt dat getracht moet worden, wolven sowieso uit Fryslân te weren.

Op 24 januari 2019 is het wolvenplan vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). "De onrust onder veehouders, en in het bijzonder onder schapenhouders, maar ook bij andere burgers, is er desondanks niet minder door. Permanente huisvesting van wolven in Fryslân is daarom wat het CDA betreft geen optie", meldt statenlid Maaike Prins uit Oentsjerk. "Wij zijn van mening dat er in Fryslân niet genoeg ruimte is voor de wolf. Daarom willen wij van de provincie weten welke mogelijkheden zij ziet om in een vroeg stadium te voorkomen dat het uit de hand loopt met wolven in Fryslân en de schade aan allerlei fauna."
In het wolvenplan staat dat de provincie drie jaar ervaring op kan doen met preventieve maatregelen. De CDA-statenfractie vraagt Gedeputeerde Staten welke maatregelen zij willen treffen. Ook vraagt de fractie de zorg over het gevaar van de wolf over te brengen bij de regering en in Europees verband. VVD-statenlid Nynke Koopmans pleitte hier al eerder voor.