De DOM-leden en wethouders bij de startbijeenkomt van DOM 2.0 in Engwierum.
De DOM-leden en wethouders bij de startbijeenkomt van DOM 2.0 in Engwierum. Foto: Klasina van der Werf

'DOM-doarpen' vol energie aan de slag met DOM 2.0

NOARDEAST-FRYSLÂN - Gedeputeerde Johannes Kramer is 'grutsk' op het project Dorps Ontwikkelings Maatschappij (DOM). Dat zei hij woensdag tijdens de aftrap van de DOM 2.0. Er doen 21 dorpen mee.

Een DOM is een Dorps Ontwikkelings Maatschappij, bestaande uit een groep enthousiaste en ondernemende dorpsbewoners. Bij DOM 2.0 krijgt het dorp geen geld voor de uitvoering van de plannen, maar wel voor het proces voorafgaand. De concrete plannen moeten breed gedragen worden in het dorp. De leden van de DOM werken nauw samen met de regionale overheden. Doel is een bijdrage te leveren aan 'de mienskip' en leefbaarheidsplannen in Noardeast-Fryslân.

Project loopt voor de tweede keer

Na het succes van de DOM 1.0 in de gemeente Dongeradeel werden eind vorig jaar 21 nieuwe dorpen gekozen om deel te nemen aan het project Dorpsontwikkelingsmaatschappij 2.0. Het gaat om de dorpen Broeksterwâld, Burdaard, Jislum, Driezum-Wâlterswâld, Ferwert-Hegebeintum, Gerkesklooster-Stroobos, Hantum-Hantumeruitburen, Jistrum, Kollum, Morra-Lioessens, Niawier-Wetsens, Oosternijkerk en de WAT-regio (Westergeest, Aldwâld, Triemen). De plannen van de DOM-leden in deze dorpen lopen uiteen van het 'bundelen van accommodaties' tot het 'oud worden in eigen dorp'. Ook het betrekken van jongeren bij de dorpen, duurzaamheid en 'meer groen' zijn belangrijke thema's.

Gedeputeerde Johannes Kramer reikte tijdens de startbijeenkomst, woensdag in Engwierum, een tas uit aan de betrokken wethouders Gerben Wiersma (Dantumadiel), Margreet Jonker (Achtkarspelen), Gelbrich Hoekstra (Tytsjerksteradiel) en Pytsje de graaf (Noardeast-Fryslân). De tas was gevuld met nuttige en symbolische spullen, zoals een fondsenboek en een pak koffie.
De dorpsbewoners zullen vanaf nu regelmatig bij elkaar komen in zogeheten 'regiotafels' waar ook dorpencoördinatoren, leden van de projectorganisatie en deskundigen aanschuiven. Door dorpen aan elkaar te koppelen wordt er nu al winst geboekt. Waar de ene DOM iemand in de groep heeft met kennis van financiën, heeft de ander een groot netwerk in de regio.
DOM 2.0 is een initiatief van Agenda Netwerk Noordoost (ANNO).