Anouck Veenstra en Klaas Kloosterman van Veilig Verkeer Nederland in Drachten geven uitleg in het filmpje. (Scan met je app)
Anouck Veenstra en Klaas Kloosterman van Veilig Verkeer Nederland in Drachten geven uitleg in het filmpje. (Scan met je app) Foto: Actief Media

"Mobieltje bij het fietsen is écht gevaarlijk"

BURGUM / DRACHTEN - Vermoedelijk met ingang van 1 juli dit jaar wordt het verboden om een mobieltje vast te houden tijdens het fietsen. De politie kan er dan een boete van 95 euro voor geven. "Want een mobieltje bedienen tijdens het fietsen is écht gevaarlijk", zegt docent Klaas Kloosterman, werkzaam voor Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Hij en tien anderen geven vanaf maart lessen aan leerlingen van groepen 7 en 8 van basisscholen in Friesland en Groningen over mobieltjes in het verkeer en op de fiets in het bijzonder. Bovendien werkt VVN samen met het onderwijsbureau Semko aan deze lessen.

"Er gebeuren veel ongelukken door het gebruik van social media op de fiets. Vaak zijn het 'eenzijdige' ongevallen, die niet door de politie worden geregistreerd. Daarom is het precieze aantal ongelukken door mobieltjesgebruik niet bekend", merkt projectleidster Anouck Veenstra op.

"Under it fytsen mei it mobyltsje dwaande wêze is noch gefaarliker as dronken dielnimme oan it ferkear", zegt Klaas Kloosterman, tevens rij-instructeur. VVN biedt de verkeerslessen samen aan met onderwijsbureau Semko. "We krijgen subsidie voor maximaal vijftig scholen per jaar", weet Sylvie de Jong. De leerlingen van de groepen 7 en 8 krijgen een interactieve verkeersles van twee uur aangeboden.

Theoretisch én praktisch

Eén les is zowel theoretisch als praktisch, met gesprekken over verkeersgedrag. Wat zijn de gevolgen van bellen, appen en muziek luisteren in het verkeer? Bovendien is er een praktische les van Traffic Skills, met een simulator. De leerlingen krijgen dan de opdracht om een tekstbericht te versturen tijdens het fietsen. Doe dit maar eens zonder brokken te maken!

'Op de fiets even niets' is het thema van de lessen, die daarmee aansluiten bij de MoNo-campagne voor autobestuurders: concentreer je op het verkeer en laat je niet afleiden door je mobieltje. De lessen starten in maart, de Friese basisscholen worden actief gevraagd mee te doen.