Grote-mensen-directeur Pieter Oosterhof feliciteert kinderdirecteur Yfke de Vries.
Grote-mensen-directeur Pieter Oosterhof feliciteert kinderdirecteur Yfke de Vries. Foto: Ingezonden

Kinderdirecteur basisschool It Kruirêd in Mûnein

MUNEIN - Vanaf 1 februari is er een kinderdirecteur benoemd op it Kruirêd, de openbare basisschool in Mûnein. Na een verkiezing in de bovenbouw van de school is Yfke de Vries uit groep 6 gekozen door de kinderen van deze groep.

Op It Kruirêd werden de kinderen altijd al betrokken bij het onderwijs en de uitvoering. Kinderen hebben een eigen kas waaruit bepaalde wensen worden betaald, zoals extra speelgoed op het schoolplein. Met de benoeming van een kinderdirecteur én de leerlingenraad wordt een volgende stap gezet in het vergroten van de betrokkenheid van de leerling. Een kinderdirecteur komt op voor de belangen van alle kinderen op de school. Dit doet de kinderdirecteur samen met de 'grote-mensen-directeur' en met de leerlingen uit de leerlingenraad. Taken zijn helpen bij activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas en de laatste schooldag. Ook gaat de kinderdirecteur meedenken over schoolzaken en is aanwezig bij het openen van projecten. De kinderdirecteur is samen met de grote-mensen-directeur het gezicht van de school naar buiten.

Ook is er een leerlingenraad gekozen, hierdoor kunnen de kinderen meer betrokken worden bij en inbreng geven in dingen die op school spelen. Ook leren ze dat de vertegenwoordigers in de leerlingenraad daar niet zijn om hun eigen belangen te behartigen, maar dat het gaat om de belangen van alle leerlingen, het algemeen belang.
De leerlingen van de leerlingenraad ontwikkelen bovendien hierdoor communicatieve vaardigheden. Alle leerlingen ervaren dat er naar hen wordt geluisterd en dat er (snel) actie wordt ondernomen. Zij voelen meer het schoolgevoel en de mogelijkheid daadwerkelijk invloed te kunnen uitoefenen op zaken die hen dagelijks aangaan. In de raad zijn Anke Damstra (groep 6), Sytze Yde Boskma (groep 7) en Nynke de Vries (groep 8) gekozen.