Er is tegenwoordig een grote diversiteit in bouwmethodes.
Er is tegenwoordig een grote diversiteit in bouwmethodes. Foto: Pixabay

Bouwmethoden: van traditionele bouw tot 3D-geprint

BURGUM - Rijd door een gemiddelde woonwijk in Nederland en de kans is groot dat je traditioneel gebouwde woningen ziet. Deze bouwmethode zorgt voor een stabiel huis dat lang staat. Een nadeel is echter dat traditionele bouw tijdrovend is, en er is krapte op de woningmarkt. Wat zijn alternatieven?

Bij traditionele bouw wordt een huis steen voor steen gebouwd op de bouwplaats. Rondom een dragende binnenmuur komt een spouwmuur met isolatie, gevolgd door een buitenmuur van gemetselde bakstenen. Het zorgt voor een degelijk gebouwde woning, maar het bouwproces duurt lang.

Waar bij traditionele bouw een woning grotendeels op de bouwplaats wordt gebouwd, is dat bij prefabbouw juist andersom. Prefab onderdelen worden in een fabriek geproduceerd en op de bouwplaats binnen korte tijd gemonteerd tot een wind- en waterdicht casco. Dit zorgt voor een kortere bouwtijd en meestal een lagere prijs dan traditionele bouw, ook al is het minder flexibel en soms lastig de grote onderdelen op de bouwplaats te krijgen.

Een bouwmethode waarbij ook vaak prefabricage wordt toegepast is houtskeletbouw. Bij deze manier van bouwen wordt er een geraamte gemaakt van hout, welke gevuld wordt met isolatiemateriaal. Voor de gevelbekleding kan men ieder materiaal kiezen zoals hout, bakstenen of stucwerk. Voordelen zijn de kortere bouwtijd, duurzaamheid (hout neemt CO2 op) en meestal lagere bouwkosten. Nadelen zijn de slechtere akoestische isolatie en warmte in de zomer (hout houdt warmte vast).

Een bouwmethode die op houtskeletbouw lijkt is staalframebouw. Hierbij wordt het geraamte echter niet van hout maar van staalprofielen gebouwd. Hiermee kunnen grote overspanningen worden gebouwd, ideaal voor bijvoorbeeld schuurwoningen. Nadelen zijn de slechte akoestische isolatie en de kans op koudebruggen.

Een hele andere bouwvorm is gietbouw. Deze bouwmethode wordt vaak toegepast bij seriematige woningbouw. In een bekisting giet men betonspecie waardoor er vloeren en wanden ontstaan. Gietbouw wordt ook toegepast bij funderingen, maar is minder geschikt om complete losse woningen mee te bouwen. Misschien dat dit echter in de toekomst verandert. Bij een nieuwe goedkopere methode bouwt men eerst wanden van EPS (piepschuim) blokken waarin men beton giet.

De bouwwereld staat niet stil. Zo worden er inmiddels ook huizen van zeecontainers gebouwd en verschijnen binnenkort de eerste 3D-geprinte woningen van Nederland in Eindhoven.