Het kampioensviertal van De Leister Igge met als begeleider Joop de Vries: V.l.n.r.: Bowe Oostwoud, Yde Stel, Jaco Hoeksma en Aad Dobbe.
Het kampioensviertal van De Leister Igge met als begeleider Joop de Vries: V.l.n.r.: Bowe Oostwoud, Yde Stel, Jaco Hoeksma en Aad Dobbe. Foto: Ingezonden

De Leister Igge damkampioen van Fryslân

OPEINDE - De Leister Igge uit Opeinde heeft al vanaf 1977 een schooldamclub. Voorheen heette deze school PCBO It Maitiidslibben, maar na een fusie tussen de beide scholen in Opeinde is de nieuwe naam SWS De Leister Igge geworden, genoemd naar het natuurmeer De Leijen. De school werd damkampioen van Fryslân.

Op woensdag 16 januari werd er gespeeld om het damkampioenschap van Fryslån in Ureterp in twee groepen. De jongste dammers uit de groepen 5 en 6 zijn de welpen en uit de groepen 7 en 8 komen de pupillen. Bij de welpen waren 9 teams en winnaar hiervan is verrassend De Finne uit Dronrijp geworden. De Leister Igge kwam op de vierde plaats.

Bij de pupillen waren tien teams en de onderlinge verschillen klein. Het werd een spannende middag met als winnaar uiteindelijk het viertal van de Leister Igge. Zij behaalden het maximale aantal punten door ongeslagen kampioen te worden.

Op de tweede plaats kwam De Tarissing uit Rinsumageast en op de derde en vierde plaats eindigden De Leister Igge 2 en 3. De halve finales van Nederland worden op 13 april gehouden. Via damclinics op de scholen wordt er meer aandacht aan het dammen gegeven, maar de concurrentie met andere sporten en computerspelletjes is soms niet te keren.

Veel bekendheid is gegeven aan de nieuwe wereldkampioen dammen Roel Boomstra. Hij speelde erg goed en is een voorbeeld voor het dammen.
Door het invoeren van sneldamtoernooien is er meer snelheid in het dammen gekomen; vaak denkt men aan saaie partijen, maar dat is beslist niet het geval. De training om snel te handelen is erg belangrijk. Verrassingen zijn dan ook het gevolg.