Biljartkampioen Willem Tjeerdsma 
concentreert zich op zijn stoot.
Biljartkampioen Willem Tjeerdsma concentreert zich op zijn stoot. Foto: Ingezonden

Willem Tjeerdsma driebanden kampioen

DRACHTEN - Het negende 'MOS driebandenkampioenschap van Smallingerland' kreeg een verrassende ontknoping. Nadat in de poulefase en de kwart- en halve finales alle titelkandidaten sneuvelden, plaatsen zich Anne Hoekstra van 'De Draitpoedel' en Willem Tjeerdsma van 'De Wiken' en 'BC DC Drachten' voor de finale.

Willem speelde namens 'De Wiken'. Ze maakten er een bloedstollende partij van. Willem nam aanvankelijk een ogenschijnlijk onoverbrugbare voorsprong, maar met een serie van vier caramboles bracht Anne de spanning terug. Hij naderde Willem tot op één ca rambole. Willem maakte daarop de partij uit, waarna Anne de nastoot miste. Zo werd de 87-jarige Willem Tjeerdsma kampioen van Smallingerland. De kampioen nam deel aan alle negen kampioenschappen en werd tweede in de eerste editie. Zijn reactie: 'Ik ben verbijsterd. Ik heb goede en slechte partijen afgewisseld, maar bleef in de finale rustig."

Anne Hoekstra zei zichzelf te verbazen. "Voor mij is de finale en de overwinning op driebanden specialist Albert Kooistra onvergetelijk'. De verenigingsprijs werd gewonnen door 'De Wiken'.
Het toernooi werd gehouden in het dorpshuis 't Bynt' in Boornbergum en georganiseerd door biljartvereniging 't Trefpunt. Het tweede lus trum wordt in 2020 georganiseerd door biljartvereniging 'De Wringe' in Opeinde.